Sant och falskt om pollenbot

Stämmer det att naturliga kurer lindrar pollenallergi? Allergia bad Gunnar Nilsson, professor i experimentell allergiforskning, svara.

BIPOLLEN – Falskt!

Påstående: Pollen från blommor, som bin samlat in på sina bakben, stärker immunförsvaret och lindrar pollenallergi tack vare dess vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter.

Experten: Inga kliniska studier har testat detta vetenskapligt på människor. Det som finns är två djurstudier från en japansk grupp, där man har sett att bipollen påverkat mastcellerna.

 

NASALEZE – Sant!

Påstående: Nässprejen innehåller så kallad blockerande cellulosa som skyddar mot allergen.
Experten: Det är inte så många som har gjort kliniska studier på detta, men en forskargrupp i Storbritannien har tagit fram vetenskapliga belägg för att detta kan ha effekt på pollenallergiska symtom. Det verkar fungera olika bra på olika allergen.

NÄSKANNA – Sant!

Påstående: Att skölja igenom näsan med koksaltlösning tar bort allergen som fastnat i slemhinnorna.
Experten: Här finns vetenskapligt stöd för att nässköljning lindrar pollenallergi. Det gäller att man sköljer ordentligt. Effekten av nässköljning är inte bestående, så fort man går ut exponeras slemhinnan för pollen igen.

TILLSKOTT MED PERILLA – Falskt!

Perilla ingår i kosttillskotten Allmyn och Allermin.
Påstående: Den kinesiska örten innehåller antioxidanter som lindrar pollenallergi.
Experten: De kliniska studier som har gjorts är inte utförda vetenskapligt. Experimentella cell- och djurstudier visar att Perilla kan förhindra mastcellerna att släppa ut histamin, men det betyder inte det lindrar pollenallergi.

INGEFÄRA – Falskt!

Påstående: Att äta ingefära ger extra tillskott av antihistaminer, som lindrar allergiska symtom.
Experten:
Här saknas klinisk evidens. Jag kan inte hitta någon klinisk studie som visar att ingefära lindrar pollenallergi. Om man blir bättre kan det bero på placeboeffekten.