Se upp med soja om du har björkpollenallergi

I takt med att sojaprodukter har blivit allt vanligare har sambandet mellan soja och björkpollenallergi uppmärksammats – något som kan vara bra att känna till inför pollensäsongen. Denna korsallergi har dessutom visat sig ge en ganska kraftig allergisk reaktion med andningssymtom.

Om du har en korsallergi reagerar du på födoämnen som liknar det du är allergisk mot. Det beror på att immunsystemet inte kan skilja på ämnet som du är allergisk mot och vissa andra ämnen. Vid pollenallergi är det vanligt med korsallergi och allra vanligast är det vid björkpollenallergi.

Soja och björk

Om du är allergisk mot björkpollen kan du få symtom av till exempel aprikos, äpple, hasselnöt, kiwi, jordgubbar, körsbär och soja. Det beror på att de innehåller samma protein som det i björkpollen.

– Äkta sojaallergi är ovanligt, däremot är det flera med björkpollenallergi som får en korsreaktion när de äter något med sojabönor i, berättar Magnus Borres, överläkare och docent på astma- och allergimottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Korsallergin beror på att björk och soja båda innehåller allergen från proteingruppen PR-10. Och det är dessa proteiner som immunsystemet reagerar på.

– När du äter soja reagerar immunförsvaret med dina IgE-antikroppar mot allergenet björk, eftersom kroppen tror att det är PR-10 från björk som du har fått i dig, förklarar Magnus Borres.

– Vi vet inte hur stor omfattningen av denna korsallergi är, för man måste ju dels äta soja under just pollensäsongen, dels tänker folk inte alltid på att det är soja i maten.

Sojadryck gav kraftig reaktion

Men att det kan vara vanligare än man tror visar en händelse under pollensäsongen i Sundsvall 2010.

– Under ett dygn fick vi in fyra barn, två akut och två dagen efter, med kraftig allergisk reaktion. Barnens mammor hade sprungit Vårruset och fått en sojadryck efter loppet. Drycken gav de sedan till sina barn. Samtliga fyra barn fick en kraftig allergisk reaktion med symtom som andnöd, svullna läppar, hosta, trånga luftvägar, magont, kräkningar och illamående, berättar Magnus Borres.

Han berättar vidare att det även kommit in en kvinna med samma typ av sojareaktion. Det visade sig att både kvinnan och barnen hade höga antikroppar mot sojans PR-10 protein. Alla hade björkpollenallergi och hade tidigare reagerat på några av de andra korsreagerande födoämnena, men aldrig på soja. Samtliga åt en normal kost som innehöll soja, men de hade tidigare inte druckit sojadryck. Alla var vid tillfället friska och hade inte tränat eller ansträngt sig.

– Avgörande här för den kraftiga reaktionen var den relativt stora mängden oprocessad soja de fick i sig, förklarar Magnus Borres.

Var uppmärksam

Hur ska man då tänka när det gäller sojaprodukter under pollensäsongen om man är allergisk mot björkpollen?

– Man ska vara uppmärksam, framför allt på mängden och då det gäller oprocessad soja som till exempel sojabönor och sojadrycker. Det är så vitt vi vet i dag inte förenat med livsfara, men man kan få en så pass kraftig reaktion att man behöver söka akut sjukvård.

– Skulle du drabbas så ta antihistamin direkt för det kommer att dämpa reaktionen. Och som sagt, du behöver inte vara rädd, men det är bra att vara medveten om sambandet, betonar Magnus Borres.

Text Susanne Romberg Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php