Så tränar du med astma
Forskning visar att astmatiker som konditionstränar får mindre astmabesvär.
Hitta din träningsform, det finns ingen träningsform som man tvärsäkert avråder alla astmatiker ifrån vid motionsträning, även om risken för besvär till exempel kan öka i kyla eller vid luftföroreningar. Det viktigaste är att hitta något som fungerar för dig.
Var beredd på att anpassa träningen till din astma. Notera hur du mår i din astma inför och under träningen och vilken intensitet du mår bra av. Du kan utgå från ditt PEF-värde eller hur du känner.
Ta gärna hjälp av fysioterapeuten (sjukgymnasten) på vårdcentralen att hitta rätt träningsprogram. Du har rätt till hjälp. Ta också hjälp av din läkare att hitta rätt medicinering så att du kan träna.
Om du ska träna i kall luft använd gärna värmeväxlare eller en sjal över munnen. Kall och torr luft retar lungorna.
Ta luftrörsvidgande medicin, en beta-2-stimulerare, omkring 20 minuter innan passet.
Värm gärna upp långsamt, eller i intervaller. Till exempel kan du ta en kvarts promenad innan den vanliga uppvärmningen. Det är tufft för lungorna att plötsligt börja jobba hårt.
Är du sjuk med feber ska du inte träna. Men om är förkyld utan feber eller är sämre i astman ska du ändå gärna träna, men med låg intensitet. Ta till exempel en kort promenad eller gör en kort simtur istället för att följa träningsprogrammet. När du mår bra igen återgår du till träningsprogrammet.