Tarte tatin med apelsin och rosmarin 

Bakat. En klassisk upp-och-ned-kaka med lite ovanlig smaksättning.

Ingredienser

100 g mjölkfritt smör
1,5 dl socker
0,5 dl lönnsirap eller ljus sirap
1 tsk vaniljpulver
3–4 söta apelsiner
1 lime
200 g smördeg (POP Bakery, gluten- och mjölkfri)
färsk rosmarin

Tillagning

Skala apelsinerna och limen och ta bort så mycket av det vita som möjligt. Skär dem i skivor. Ta bort kärnorna. (Du kan ha med skalen, tänk då på att tvätta noggrant, det kan bli lite beskt om skalen följer med.)
Ta fram en ugnssäker stekpanna, cirka 24 cm i diameter, till exempel en gjutjärnspanna, utan trä eller plastdetaljer. Har du ingen så kan du börja med att använda en vanlig stekpanna och innan tarten ska in i ugnen byter du till en ugnsform.
Smält smöret på låg värme i stekpannan, rör ner socker, sirap och vaniljpulvret. Låt smälta ihop på fortsätt låg värme. Sätt ugnen på 200 grader.
När sockret börjar se gyllene och karamelliserat ut, ta av pannan. Om du ska använda en ugnsform och har en löstagbar botten så klä utsidan av formen med folie så att det inte rinner ut klet i ugnen.
Lägg ut apelsin och limeskivorna omlott i hela pannan, eller häll sockersmeten i ugnsformen och lägg sen apelsinskivorna.
Skär en rundel av smördegen, lite större än stekpannan, och placera som ett lock över apelsinerna. Det gör inget om kanterna är ojämna.
Tillaga i mitten av ugnen i 20–25 minuter.
Ta ut tarten och låt svalna innan du vänder den upp och ner. Lägg ner den i pannan igen eller upp på en tallrik. Strössla på rosmarinen. Servera ljummen med valfri vispad grädde eller vaniljglass.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: