Sheik el mahshi – färsfyllda grönsaker

Lagat. Sheik el mahshi är en favorit från Mellanöstern. Jag har gjort lite ändringar i originalreceptet, ”försvenskat” den en aning och även gjort den nyttigare genom att hoppa över friteringen.

Ingredienser

(6-8 portioner)
Fyllning
400 köttfärs eller vegetarisk färs
2 gula lökar
1 dl pinjenötter (valfritt)
1,5 tsk sju kryddor (gör en egen mix eller köp färdig)
salt och peppar
rapsolja till stekning

Grönsaker

1 aubergine
1 zucchini
6 potatisar
2–3 st små paprikor
4 tomater
2 st chili (om du gillar hetta, annars uteslut)

Tomatsås

3 stora matskedar tomatpuré
9–10 dl vatten
salt och peppar
0,5 tsk sju kryddor
 (recept här om du vill göra egen kryddmix)

Tillagning

Fyllning
Hacka löken i fina tärningar och stek tills den får färg. Vänd i färsen och stek också tills den får färg och smular sig, krydda med sju kryddor, salt och peppar. Om du vill ha pinjenötter i fyllningen vänder du i dem med färsen och steker allting en stund. (Du kan strö pinjenötterna på grönsakerna istället.) Ställ fyllningen åt sidan och börja förbereda alla grönsaker som ska fyllas.

Grönsaker
Värm ugnen till 200°. Skala aubergine randig och skiva. Lägg på en plåt och ringla över rapsolja. Baka mitt i ugnen tills de får färg, 15–20 minuter. Om zucchinin blir klar före auberginerna får du plocka bort dem först. Skär bort toppen på tomaterna och gröp ur kärnhuset med en tesked. Gör samma sak med paprikorna.
Skala och gröp ur potatisarna. Jag använder en speciell urgröpare som är gjord just för detta ändamål. Har du inte en sådan kan du försiktigt gröpa ur potatisen med en potatisskalare eller äppelurkärnare.
Fyll med färs, peta in fyllningen med fingret. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn potatisen runt om tills den blir gyllene.
Fyll grönsakerna och stapla allting snyggt i en ugnsform.

Tomatsås
Koka upp vattnet till tomatsåsen och blanda med tomatpurén. Rör om ordentligt tills purén löses upp, krydda med salt och peppar. Häll såsen försiktig i plåten runt om alla grönsaker.

Strö på sjukryddor och baka sedan mitt i ugnen på 200 grader i 30–40 min. Jag steker mina pinjenötter i lite olja och strör på formen när den kommit ut ur ugnen. Servera med ris och sallad.

Skriv ut

Recept Zeina MourtadaFoto Zeina Mourtada

Hitta fler recept som innehåller: