Bamya – okragryta

Lagat. Bamya är en mustig okragryta som tillagas i stort sett i hela Mellanöstern, Turkiet och även i Iran. Det är en av de mest populära rätter i det irakiska köket.

Ingredienser

Gryta
(8 portioner) 

700 g lammkött, eller annat grytkött skuret i bitar
7 vitlöksklyftor, som ska mortlas
3 skalade vitlöksklyftor, som ska i grytan hela
7 msk tomatpuré
2 röda tomater, skalade och finhackade (kan uteslutas)
1 liter hett vatten
1 tsk sjukryddor (recept nedan om du vill göra en egen mix)
salt och peppar
300 g okra, djupfryst
citron efter smak (valfritt)

Tips: På zeinaskitchen.se hittar du en vegansk variant på grytan.

7 kryddor
1 tsk kardemumma
1 tsk vitpeppar
6 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
2 tsk kryddnejlika

Topping till riset 

3 potatisar
3 dl skalad mandel
1 dl russin (jag använder gula sultanrussin men vanliga funkar bra också)
100 g vermicelli
salt och peppar
0,5 tsk sjukryddor

Tillagning

Gryta
Låt okran tina upp i rumstemperatur. Mortla vitlöksklyftorna försiktigt tills de blir finfördelade, eller finhacka dem.
Hetta upp olja i en stor kastrull och stek köttet under omrörning tills det får färg. Vänd i vitlöken och stek en stund till. Lägg i tomatpuré, eventuellt färsk tomat och fräs lite till. Häll över hett vatten, salt och peppar. Rör om och låt koka upp. Blanda i 3 hela vitlöksklyftor. Lägg ett lock på grytan och låt koka i cirka 1,5 timme, tills köttet är klart. Rör om med jämna mellanrum och tillsätt mer vatten eller tomatpuré om det behövs.
Lägg okran i en sil och skölj av med kallt vatten. Blanda ner i grytan, smaksätt med sjukryddor och låt puttra i 30 minuter. Om du vill ha en syrlig smak på grytan kan du tillsätta 1 msk citronsaft de sista 5 minuterna av koktiden.
Grytan smakar ännu godare dagen efter och kan även frysas in. Servera med ris och toppa gärna riset enligt receptet nedan.

7 kryddor
Blanda alla kryddor (allt ska vara malet) och förvara i en burk. Passar att ha i de flesta grytor, med kött och kyckling.

Topping till riset 

Blötlägg russinen i ljummet vatten i 15 minuter, sila sedan. Skala och skär potatis i tärningar och fritera, låt rinna av på papper. Stek mandeln i olja några sekunder, tills de får en fin ljusbrun färg. Tillsätt russin och stek lite till. Ställ åt sidan.
Häll lite olja i en stekpanna, stek vermicellin under omrörning cirka 2 minuter tills den får färg. Häll över 3 msk vatten och låt tillagas på svag värme tills vermicellin mjuknar. Rör om då och då. Den ska vara aldente. Blanda sedan samman vermicelli, med potatis, russin och nötterna. Krydda med salt, peppar och sjukryddor. Toppa riset med detta innan servering.

Skriv ut

Recept Zeina MourtadaFoto Zeina Mourtada

Hitta fler recept som innehåller: