Pizza med fetaost och örter

Lagat. På den här pizzan har den traditionella tomatsåsen bytts ut mot en fräsch örtolja. Den gifter sig utmärkt med fetaost och kapris.

Ingredienser

Botten
6 dl mjöl (exempelvis 1 dl rismjöl, 2 dl majsmjöl, 2 dl bovetemjöl, 1 dl majsstärkelse)
1,5 msk fiberhusk
1 tsk xanthangummi (om det inte redan finns i mjölblandningen du valt)
1 tsk salt
50 g jäst
4 dl vatten
2–3 msk mjölkfritt margarin
1 tsk bakpulver
mjöl till utbakning

Topping
1 pkt fetaost (Violife greek white block)
½ zucchini tunt skivad
1 dl riven ost (Oddlygood Veggie)
2 msk kapris
1 rödlök
2 tunt skivade champinjoner
citron att pressa över när pizzan är klar

Grön örtsås
3 msk raps- eller solrosolja
grovhackade färska örter:
1 msk basilika
1 msk oregano
1 msk timjan
1 msk gräslök

Tillagning

Grön örtsås
Blanda ihop och mixa allt direkt i oljan. Smaka av med salt och svartpeppar.

Botten
Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll ner i jästblandningen. Rör samman till deg (gärna med hjälp av degkrokar på elvisp eller i hushållsassistent). Tillsätt margarinet och arbeta in. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa i 30 minuter
Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en plåt eller pizzasten (så att den blir het).
Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper (med hjälp av mjöl vid utbakning). Ta ut den heta plåten och för över bakplåtspappret.

Topping
Lägg på rödlök, zucchini, kapris och champinjoner. Grädda cirka 5 minuter. Ta ut pizzan och lägg på osten, grädda cirka 10 minuter till.
Droppa över örtoljan samt pressa lite citron över pizzan innan servering. Garnera med färska örter.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: