Lammstek med chimichurri

Lagat. Lammstek är mångas val till påskbordet. Här serveras den med vitlök och mycket gröna örter.

Ingredienser

lammstek
3 vitlöksklyftor
färska örter som rosmarin, timjan, oregano
2 citroner
1 gul lök

Chimichurri
1 dl olivolja
1 dl hackad bladpersilja
2 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili efter smak
2 msk rödvinsvinäger
1 msk torkad oregano
1 tsk salt

Tillagning

Sätt ugnen på 225 grader. Putsa köttet och skär några snitt i fettkappan med en vass kniv. Hacka örterna grovt och mortla dem till en grov pasta tillsammans med vitlök och lite olivolja. Gnid in köttet ordentligt runtom med pastan, salt och peppar. Det ska täckas helt och hållet. Lägg steken i en ugnsform.
Skala och klyfta löken och dela citronerna på mitten i två halvor.
Häll vatten eller vin i formen och lägg lök och citronhalvor runt steken. Ställ in köttet i mitten av ugnen och stek i 20–25 minuter, tills det har fått färg.
Sänk ugnstemperaturen till 125 grader och låt steka till en innertemperatur på 58–62 grader beroende på hur genomstekt du vill ha den. Ös steken med stekskyn några gånger under tiden. Låt köttet vila i 5–10 minuter innan det skärs upp.
Om du använder sous vide, putsa steken, gnid in kryddblandningen, vaccumpacka och kör på 58 grader i 12 timmar.
Serveras med chimichurri och till exempel med ugnsrostad potatis och jordärtskocka.

Chimichurri
Hacka persiljan och vitlöken. Skiva chilin tunt. Blanda ihop alla ingredienser och låt gärna stå över natten.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: