Grundrecept pajdeg

Lagat. Oavsett vilken typ av paj man vill laga är det bra med grundrecept för pajdegar, ett för matpaj och ett för efterrättspaj. Variera mjöl efter tycke.
Deg för matpaj är gott att krydda med till exempel svartpeppar, paprika, spiskummin eller chili. Man kan också tillsätta lite flingor eller gryn i mjölblandningen, till exempel boveteflingor eller hirsflingor, om man vill ha lite fullkornsvariant. På samma vis kan man smaksätta en deg för efterrättspaj med kanel, kardemumma eller vanilj. Även här kan man tillsätta flingor eller gryn för lite variation i konsistens, som kokosflingor eller hackade frön.

Ingredienser

Efterrättspaj
125 g mjölkfritt margarin
3 dl mjölblandning (till exempel 1 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
1 krm salt
2 msk florsocker
1 tsk xanthangummi
2 krm bakpulver för sprödare deg (valfritt)
eventuellt lite kallt vatten

Matpaj
125 g mjölkfritt margarin
3 dl mjölblandning (till exempel 1 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl/hirsmjöl och 1 dl majsstärkelse)
0,5 tsk salt
1 tsk xanthangummi
valfritt med 2 krm bakpulver för sprödare deg
eventuellt lite kallt vatten

Tillagning

Sätt ugnen på 200 °C. Blanda samman samtliga ingredienser till pajdeg. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt eventuellt vatten lite i taget om degen är för torr och nöj dig när du fått ihop en smidig deg.
Fyll pajformens botten genom att bara trycka ut degen och forma den jämnt i formen med välmjölade händer. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter innan du tillsätter fyllningen.
Fyll pajdegen på valfritt vis, med fyllning som ska serveras kall eller med fyllning som ska gräddas.

Skriv ut

Recept Sara ClarstedtFoto Sara Clarstedt

Hitta fler recept som innehåller: