Grundrecept pajdeg

Oavsett vilken typ av paj man vill laga är det bra med grundrecept för pajdegar, ett för matpaj och ett för efterrättspaj. Variera mjöl efter tycke.
Deg för matpaj är gott att krydda med till exempel svartpeppar, paprika, spiskummin eller chili. Man kan också tillsätta lite flingor eller gryn i mjölblandningen, till exempel boveteflingor eller hirsflingor, om man vill ha lite fullkornsvariant. På samma vis kan man smaksätta en deg för efterrättspaj med kanel, kardemumma eller vanilj. Även här kan man tillsätta flingor eller gryn för lite variation i konsistens, som kokosflingor eller hackade frön.

Stanning till matpaj

Grundtanken är att man har en krämig såsbas/vätska som man tillsätter mjöl, men även fiberhusk/xanthan och aningen bakpulver så att den vid gräddning i ugnen både lyfter och blir lätt och luftig, men samtidigt blir stabil och håller fyllningen på plats. Man kan använda sig av allt från potatispuré till salsa som grund. Till 3 dl vätska/bas, av konsistens som yoghurt, fungerar tillägg av cirka 2–3 msk mjöl/stärkelse och 1 tsk fiberhusk samt 1 krm vardera av xanthan och bakpulver. Man kan även finrivna i lite potatis eller morot för lite mer stabilitet, likaså kan man blanda i kokt ris.  Här är mitt favoritrecept. Basen är solrosfrön, men melonkärnor fungerar också. Stanningen ger både en krispig yta och ett stabilt, men ändå luftigt och lätt, inre.

Minipaj med purjolök & soltorkade tomater

Små portionspajer ser trevligt ut på till exempel ett buffébord eller att ta med på utflykt, men det går förstås lika bra att göra en stor paj istället.

Lingonkolapaj

Söt kola och syrliga lingon är en läcker kombination i denna paj.