Lingonkolapaj
Bakat. Söt kola och syrliga lingon är en läcker kombination i denna paj.
Bakat. Söt kola och syrliga lingon är en läcker kombination i denna paj.
4 dl glutenfri grov mjölmix
plus extra mjölmix till utbakningen
1 tsk pulveriserat psylliumfrö
0,5 krm salt
200 g mjölkfritt margarin (kallt)
1 dl sojamjölk (kall)
Fyllning
4-6 dl lingon (frysta)
Kolasås
2,5 dl sojagrädde
2,5 dl ljus sirap
2,5 dl socker
1 krm salt
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Lägg ner margarinet och finfördela det i mjölblandningen med en gaffel eller en bordskniv. Tillsätt sojamjölken. I matberedare får degen bara snabbt blandas, annars blir den seg.
Smörj en stor, vid pajform med löstagbar botten. Lägg i degen och pudra över mjölmix. Tryck ut degen ända upp på kanterna. Fixera kanten med remsor av aluminiumfolie annars glider kanten ner under gräddningen. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 15 minuter.
Blanda under tiden alla ingredienser till såsen i en tjockbottnad kastrull och koka utan lock tills såsen är riktig tjockflytande. Rör då och då. Häll lingonen i det förgräddade pajskalet. (frysta bär hälls i otinade). Häll på kolasåsen och grädda 10 minuter till.
Bjud gärna sojabaserad vaniljglass till den ljumma pajen.