Minipaj med purjolök & soltorkade tomater

Lagat. Små portionspajer ser trevligt ut på till exempel ett buffébord eller att ta med på utflykt, men det går förstås lika bra att göra en stor paj istället.

Ingredienser

Pajdeg
55 g kallt mjölkfritt margarin
0,25 dl chufamjöl
1 dl durramjöl
0,5 dl rismjöl
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl tapiokastärkelse
0,5 dl majsstärkelse
I krm salt
1,5 krm xantan gum
1 msk vatten
10–12 små aluminiumformar

Fyllning
300 g purjolök
1,5 dl hackad soltorkad tomat
0,5 dl potatismjöl
2,5 dl växtgrädde
200 g riven veganost
timjan
rosmarin
salt
svartpeppar
körsbärstomat

Tillagning

Pajdeg
Blanda alla torra ingredienser i en bakmaskinsbunke. Tillsätt margarinet i små kuber, låt maskinen arbeta med en vinge på låg hastighet tills mjölet har en sandig textur.
Häll i vattnet och arbeta 1 minut med maskinen, knåda ihop degen för hand och kavla ut den mellan två bakplåtspapper cirka 2 mm tjockt. Låt vila i kylskåpet i 1 timme.
Stansa ut rundlar av pajdegen och lägg i botten på formarna, skär remsor och täck kanterna. Tryck ihop skarven så den blir tät. Förgrädda pajskalen på 155 grader i 7 minuter.

Tips: Chufa, även kallad tigernöt eller jordmandel, är en rot som har liknande bakegenskaper som många nötmjöler utan att vara släkt. I många recept med till exempel mandelmjöl kan man byta till chufamjöl.

Fyllning
Hacka purjolöken och stek i panna, krydda med salt, peppar, timjan och rosmarin efter smak. När purjolöken mjuknat häll i soltorkad tomat och stek någon minut till. Tillsätt potatismjölet och blanda tills det inkorporerats helt. Häll sedan i grädden och låt det tjockna under omrörning. Ta av stekpannan från värmen och tillsätt den rivna veganosten.
Häll upp fyllningen i pajskalen, fyll dem så det blir en liten kulle då fyllningen sjunker något under gräddning. Garnera med en halv körsbärstomat. Grädda mitt i ugnen cirka 18 minuter på 155 grader. Lägg en färsk timjankvist på varje paj.

Skriv ut

Recept Green PralineFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: