Stanning till matpaj

Lagat. Grundtanken är att man har en krämig såsbas/vätska som man tillsätter mjöl, men även fiberhusk/xanthan och aningen bakpulver så att den vid gräddning i ugnen både lyfter och blir lätt och luftig, men samtidigt blir stabil och håller fyllningen på plats. Man kan använda sig av allt från potatispuré till salsa som grund. Till 3 dl vätska/bas, av konsistens som yoghurt, fungerar tillägg av cirka 2–3 msk mjöl/stärkelse och 1 tsk fiberhusk samt 1 krm vardera av xanthan och bakpulver. Man kan även finrivna i lite potatis eller morot för lite mer stabilitet, likaså kan man blanda i kokt ris.  Här är mitt favoritrecept. Basen är solrosfrön, men melonkärnor fungerar också. Stanningen ger både en krispig yta och ett stabilt, men ändå luftigt och lätt, inre.

Ingredienser

2 dl solrosfrön
vatten för blötläggning
1 dl kokosmjölk
2 msk mjölkfritt margarin eller neutral olja
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk b-jäst
1 dl chilisås, tacosalsa, krossade tomater eller ajvar relish
0,5 dl vegansk variant på vegansk färskost eller annat likvärdigt substitut
2 msk majsstärkelse
1 tsk fiberhusk
1 krm xanthangummi
1 krm bakpulver
salt
peppar
valfri smaksättning

Tillagning

Blötlägg frön åtminstone 20 minuter. Sila fröna. Mixa samman solrosfrön med kokosmjölk, margarin, vinäger och b-jäst till en lätt grynig massa. Sila massan i finmaskig sil, det är vätskan som silas ut som man använder. Arbeta runt rejält i frömassan för att få ut så mycket vätska som möjligt. Man får ut ungefär 1,5 dl såsbas.
Fyll ut med salsa/chilisås och vegansk färskost för att få 3 dl vätska. Mixa samman. Behöver du fylla ut mer kan du tillsätta lite vatten. Målet är en trögflytande vätska.
Blanda vätskan med majsstärkelse, fiberhusk, xanthan och bakpulver. Vispa ihop och smaka av, krydda efter eget tycke.
Blanda helst stanning med fyllning eller häll direkt över pajfyllning i förgräddade pajskal. Toppa eventuellt med vegansk ost. Grädda mitt i ugnen på 175–200 °C i cirka 30 minuter (tiden varierar beroende av storlek på och typ av fyllning i pajen), avsluta med grilleffekt de sista 5 minuterna för krisp.

Tips
Blanda lite av det bortsilade frökrosset i stanningen för krisp i pajfyllningen. Du kan också torka det i ugnen och blanda i müsli eller blanda med 1–2 msk mjöl för att göra en deg som du kan använda som pajbotten.

Skriv ut

Recept Sara ClarstedtFoto Sara Clarstedt

Hitta fler recept som innehåller: