Om du inte tål din medicin

Det första man tänker på när någon pratar om läkemedelsallergi är nog penicillin. Det är en av de mediciner som ger flest reaktioner. Men visste du att vanliga värktabletter också ställer till med problem för många? Om du reagerar på värktabletter är det oftast den verksamma substansen som är problemet och du kan då byta till en annan typ av tablett. Läs mer på sidan 13.

Om du skulle tillhöra det fåtal som reagerar på tillsatsämnen som gelatin eller konserveringsmedel har Apoteket faktiskt en avdelning som kan specialtillverka din medicin. Det som krävs är att din läkare skriver ett särskilt recept för det. Läs om Apoteket Produktion & Laboratorier på sidan 15.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen heter det ju. Men i så fall vore jag väl kärnfrisk vid det här laget. Åpplena i trädgården är mogna och jag äter minsann varje dag. Och jag torkar äppelringar, bakar kakor och pajer. Äpplena mognar i en rasande fart och trillar hotfullt ned i backen. Ska jag bli tvungen att slänga dem? Nej, arbetskamraterna får smaka och grannarna får plocka. Men de vill hellre att jag bjuder på smulpaj! Nä, nä. Smulpaj får ni baka själva. Receptet finns på sidan 21.

Text Annika Olsson