Vad sägs om djurallergi?

Pälsdjur är ett ord som mest används i allergisammanhang. Och så när det handlar om djur som föds upp eller jagas för sin päls skull.
Man hör sällan ett barn tjata på sina föräldrar om att få ett ”pälsdjur”. Då är snarare husdjur det samlande begreppet. Men att säga husdjursallergi fungerar inte så bra, Wilma, på sidan 20, är till exempel allergisk mot älg, och det kan knappast räknas in bland husdjuren. Och då faller också ordet sällskapsdjur bort.
Egentligen är det inte pälsen man är allergisk mot, allergenen finns i blodet och presenterar sig via huden, saliven och urinen. Lösningen är kanske helt enkelt att säga djurallergi. Vi säger ju matallergi – utan hänsyn till att det finns saker vi äter som inte är allergiframkallande.
Det här numret handlar inte bara om djur, utan bland annat också om att de nya mynten som introduceras i oktober är nickelfria. Det är ett framsteg, men istället är andra källor på väg att bli ett stort problem. För vad är det vi människor håller i händerna stor del av vår vakna tid? Just det, mobiler och surfplattor.

Text Lena granström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php