Ökning av återkallade livsmedel

Två livsmedel har återkallats under november 2021 på grund av att de innehåller allergener som inte redovisats. Livsmedelsverket för inte statistik på återkallanden men upplever att de generellt har ökat, och att det ofta beror på just odeklarerade allergener.

Livsmedelsverket rapporterar att kakor med benämningen Swedish fika Chocolate chip från tillverkarna Bröd & Salt kan innehålla jordnötter, vilket inte står på förpackningen. Produkten har återkallats och de som köpt kakorna uppmanas att reklamera dem i butik.

Samma datum, den 12 november, återkallades också Santa Maria Örtsalt med bäst–före-datum 29 april 2024, meddelar tillverkarna Paulig. Kryddan innehåller ärtfiber vilken inte finns angivet i ingrediensförteckningen.

Även Oatly, som är ett populärt märke för många med laktosintolerans eller mjölkproteinallergi, har återkallat en produkt under november, dock inte på grund av allergirisk utan för att produkten kan innehålla små bitar av metall. Det gäller Oatly vaniljsås 250 ml inköpt på Ica eller på någon av Axfoods butiker, med bäst-före-datum 5 juni 2022.

Odeklarerade allergener

I Finland har antalet återkallade livsmedel ökat de senaste fem åren, uppger finska Livsmedelsverket. Hur ser det då ut i Sverige? Livsmedelsverket här har inte någon officiell statistik på återkallanden av livsmedel, utan det ligger på företagen själva att dra tillbaka produkten samt informera allmänheten om något blivit fel. Ibland vill dock företagen att Livsmedelsverket hjälper dem att sprida budskapet, varför det då annonseras på myndighetens hemsida.

– Livsmedel kan återkallas av många skäl, allt från kvalitetsskäl, informationsskäl och säkerhetsskäl. Vi vet dock att just odeklarerade allergener står för en stor andel av de återkallanden som görs och vår upplevelse är att det har ökat, säger Paulina Eriksson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Paulina Eriksson påpekar att man inte har analyserat om en ökning verkligen har skett eller vad som i sådana fall skulle vara orsaken till det.

– Det behöver inte nödvändigtvis bero på en försämrad livsmedelshygien utan det är även tänkbart att företagen har bättre rutiner för att upptäcka fel i processen och agerar snabbare på detta samt gör fler återkallanden ”för säkerhets skull”.
Flera återkallanden de senaste åren har dessutom varit väldigt omfattande, exempelvis ägg med fipronil, och produkter med etylenoxid. De kan i så fall stå för en stor andel av de återkallanden som skulle synas i en statistik, enligt Livsmedelsverket.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php