App som kollar innehållet i livsmedel
Den svenska appen Eatersmap är tänkt att vara ett stöd för dig som behöver undvika vissa livsmedel. Med hjälp av produktens streckkod talar appen om för dig vad varan innehåller – och om du kan äta den eller inte.
Användaren väljer själv i sin profil vilka födoämnen den vill undvika. I appen kallas dessa för “maps”. Det finns 21 sådana “maps”, eller kategorier, att välja mellan, och för den som vill undvika de vanligaste allergenen är appen gratis att använda. Vill man däremot undvika glutamat, karragenan eller artificiella sötningsmedel behöver man betala för detta i appen, vilket kostar 29 kronor/månad, eller 99 kronor/år.
Kategorierna som finns att välja på är mjölk, soja, blötdjur, gluten, kräftdjur, selleri, senap, vete, ägg, cashewnöt, jordnöt, mandel, valnöt, hasselnöt, griskött, citronsyra, e-nummer från djur, fosfater, glutamat, karragenan, och artificiella sötningsmedel.
Rött eller grönt
När man valt vilka ämnen man vill undvika scannar man produktens streckkod, och får besked om vad det är för produkt, vad den innehåller – vilket kan vara praktiskt även för den som har svårt att läsa de små innehållsförteckningarna på produkterna i butiken – och en grön respektive röd markering och en text som talar om ifall den är okej eller inte utifrån de angivna allergierna.
Det går också att söka efter mat som är godkänd utifrån de förutsättningar du angett, och då få upp produkter som uppfyller kraven. I vissa fall finns även bild på produkterna.
Hur bra funkar appen?
När jag testar appen hittar den de flesta basvarorna, men när det gäller de lite ovanligare produkterna från mindre tillverkare går den relativt ofta bet. Chokladkakan från Malmö Chokladfabrik ger till exempel inget resultat. Inte heller de smaksatta oljorna och julkexen. När den väl hittar produkten är det dock smidigt att bara scanna en kod och se vad den innehåller, och för den som till exempel behöver undvika vissa e-ämnen är den sannolikt ett bra stöd.
Funktionen att söka efter godkända produkter väcker en del frågor om hur fort en produkt uppdateras i appen om förändringar görs i receptet hos tillverkaren.
Appen har också med en brasklapp: “Observera att du alltid ska läsa på förpackningen, vi kan inte garantera att vår information är korrekt till 100%”. Det är ju förvisso en självklarhet för de flesta allergiker, men gör också appen mindre användbar. Det framgår inte heller om appen klassar havre som godkänt eller inte vid glutenintolerans, då den listar vete, råg och korn under sökfunktionen för gluten, vilket innebär att det är svårt att veta om den särskiljer ren havre från övrig havre.
Vanliga allergen saknas
Det känns märkligt att så viktiga allergen som fisk, lupin och sesam till exempel inte finns med i de valbara kategorierna. Det känns också lite begränsande att det inte finns en generell kategori för till exempel nötter, i och med att många allergiker är allergiska mot många typer av nötter. Men för den som till exempel enbart har ägg- eller mjölkproteinallergi eller är glutenintolerant, och därmed kanske inte kräver lika komplexa sökningar i innehållsförteckningarna, eller för den som inte har allvarliga allergier kan appen sannolikt vara ett komplement till det egna läsandet av innehållsförteckningar.
Den kan också vara ett bra stöd för den som är ovan vid att leta allergen i innehåll, eller för den som av andra skäl har svårt att tillgodogöra sig informationen i innehållsförteckningarna, särskilt om man kombinerar den med skärmuppläsning, så att telefonen läser upp ingredienserna.