Ny trend: sugrör och tallrikar av vete

Nya engångsartiklar som sugrör, tallrikar och ätpinnar av komposterbara material har kommit ut på marknaden, som ett alternativ när miljöboven plast förbjuds i den typen av produkter. En del av dem är gjorda av vete – hur funkar det för personer med celiaki eller veteallergi?

Det var i våras som Europaparlamentet godkände en ny lag som förbjuder plastprodukter för engångsbruk från och med år 2021. Det har fått många producenter att vädra en ny marknad för allt från sugrör till tallrikar, bestick, ätpinnar och snabbmatsförpackningar.
Materialen som används är många – men i några produkter som synts i handeln finns vete på något sätt med i produktionen. Det handlar till exempel om sugrör gjorda av pasta eller vetestjälkar, eller engångstallrikar och bestick tillverkade av vetekli.

Varning för vetekli

Tallrikar av 100 procent vetekli, som är en restprodukt vid tillverkning av mjöl, säljs bland annat av Ica och restauranggrossisten Martin & Servera. Bakom just den här produkten står företaget Carumed, som importerar och säljer alla vetekli-produkter i Sverige under namnet Biotrem.
Bör då veteallergiker eller personer med celiaki använda den här typen av nya engångsmaterial? Nej, i alla fall inte när det gäller produkter av just vetekli, enligt Björn Hartzén på företaget Carumed.
– Tyvärr är inte de här produkterna lämpliga för den som inte tål vete eller gluten. Det har gjorts tester som visar att tallrikar av vetekli avger gluten om det hälls någonting med vätska på dem, till exempel soppa. Troligtvis gäller inte detta torr mat, men vi uppmanar ändå den som är känslig att avstå från att använda produkterna, säger han.

Räknas som mat

Tallrikarna är klassade som livsmedel, hävdar Björn Hartzén, och har därför en innehållsförteckning där allergenerna framgår. Därför utgår han från att privatpersoner och restauranger som köper produkterna uppmärksammar allergiska gäster på att de är olämpliga.
När det gäller sugrör av pastadeg gick celiakiförbunden i Europa nyligen ut och uppmärksammande sina medlemmar på att sådana börjat användas på restauranger och säljas i handeln, enligt Svenska Celiakiförbundet, eftersom det finns risk att sugröret går sönder i munnen och sedan sväljs ner.

Företagens ansvar

Enligt Magdalena Salomonsson, statsinspektör på Livsmedelsverket, kan myndigheten inte uttala sig om det finns någon risk med de vetebaserade engångsartiklarna, eftersom man inte känner till om det gjorts några tillförlitliga studier på området. Men enligt lagstiftningen får inte material och produkter som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel i sitt färdiga skick överföra beståndsdelar så att det ”kan utgöra en fara för människors hälsa”, menar hon. Det är dock företagens eget ansvar att säkerställa att detta inte sker.
– Det här är ett relativt nytt område och vi har inte sett någon indikation på att det har inträffat något oroande här. Men om det skulle visa sig att det sker en migration av gluten, vete eller andra allergener till maten skulle det kunna vara något vi får titta på, säger hon.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox