Ny havremjölk innehåller komjölk

En ny mjölksort har nått landets butikshyllor. Nu varnar mjölkallergiker varandra för att råka ta fel. Mjölken innehåller nämligen havre – men också komjölk.

Det är det Hultfredsbaserade Emåmejeriet som ligger bakom den nya mjölken, som de kallar Gry. Den består av komjölk samt även sju procent havre – och på framsidan finns både en bild på en ko och på havrevippor som vajar i vinden.

Kan förväxla

På framsidan står det ”Det bästa från havre + mjölk”, vilket har fått mjölkproteinallergiker att oroa sig för att släkt och vänner ska köpa den nya mjölken i tron att det är havredryck.
”Som om att det inte räcker med att försöka lära släkt och andra att mjölkproteinallergiker inte tål laktosfria produkter. Nu vet de flesta att de kan bjuda och laga mat på havredryck. Men en produkt på havre och mjölkdryck i samma paket… oj oj oj”, skriver en av dem på företagets hemsida, medan andra varnar för mjölken i Facebooks allergigrupper.
Men företaget, å sin sida, menar att det tydligt framgår av förpackningen att mjölken innehåller både havre och komjölk.
– Det står inte ”havremjölk” någonstans på förpackningen utan enbart ”havre + mjölk”, och så är det en stor ko på framsidan. Dessutom kommer mjölken inte att stå i butikernas hyllor med laktos- och mjölkfria alternativ utan vid den vanliga mjölken, det har vi kommunicerat med dem om, säger företagets vd Patrik Evertsson.

Kritik från flera håll

Emåmejeriet har även fått stå ut med många andra negativa kommentarer kring sin nya mjölk – mest från veganer men också från mjölkälskare som inte tycker att havren har något i mjölken att göra.
– Jag är lite snopen över alla ilskna kommentarer från veganer, eftersom de inte tillhör vår målgrupp. Vi vänder oss framför allt till personer som dricker mjölk idag, men som tycker att det kan vara lite tungt att bryta ner och som vill få i sig mer fibrer, säger Patrik Evertsson.
Mjölken kommer till att börja med att säljas i Smålandsområdet.

Text Zandra Zernell Foto Emåmejeriet

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php