Motstridiga rön om nötter till gravida

Mammor som äter nötter under graviditeten minskar risken för att få barn som utvecklar nötallergi, visar en ny amerikansk studie.
Amerikanska forskare som undersökt kostvanor och hälsa hos drygt 8000 barn och deras mammor har sett att tidig exponering kan ge en naturlig tolerans mot vissa livsmedel.
Läkaren Lindsay Frazier vid barncancercentret i Boston som lett studien har tillsammans med sitt forskarlag kommit fram till att barn vars mammor som ätit nötter under graviditeten, löper 30 procent lägre risk att bli allergiska mot nötter.
Studien inkluderade konsumtion av valnötter, mandlar, pistagenötter, cashewnötter, pekannötter, hasselnötter, paranötter, macadamianötter samt jordnötter.

Inga nya råd

Författarna säger att detta tyder på att konsumtion av nötter kan skydda mot framtida allergier.
Men det finns även andra faktorer som kan förklara denna skillnad. De kvinnor som åt nötter var exempelvis mer benägna att hålla en sund diet som innehöll mycket frukt och grönsaker.
De nya rönen motsäger andra forskningsstudier som visat på att tidig exponering inte ger någon effekt eller även en möjlig risk för allergi.
Enligt experter är det därför svårt att ge gravida rekommendationer förutom till de som själva är allergiska och därför helt bör undvika nötter.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften JAMA Pediatrics.