Medlemskap – ett positivt ord!

Numera används ordet medlem allt oftare och i helt nya sammanhang jämfört med tidigare. Man förväntas bli medlem i KappAhl, Ikea och ICA. Betydelsen av ordet är då närmast att man anmält sig som en återkommande kund hos företaget. Innehållet i ordet har helt klart förändrats med tiden. Och jag har faktiskt svårt att förlika mig med den betydelseglidningen.

För mig som är uppvuxen med föreningsliv känns det viktigt att skilja begreppen stamkund och medlem ifrån varandra. Medlem tycker jag ska reserveras som ett sammanfattande ord för den relation man har med den rörelse där man är delaktig i beslut och aktiviteter.

Medlemskapet i Astma- och Allergiförbundet betyder helt enkelt något helt annat än att vara stamkund. När man blir medlem i förbundet får man i och för sig en del saker som är reserverade just för medlemmarna som t.ex. tidningen Allergia, tillgång till information via hemsidan AlltomAllergi och till vandrarhemmet Södergården och möjlighet att delta i lokalföreningarnas aktiviteter. Men man får så mycket mera! Bland det viktigaste är att man kommer in i en gemenskap som tillsammans strävar efter att göra nytta i samhället, göra livet lättare för alla de mer än 1,5 miljoner människor som dagligen har problem med sina allergier.

Jag tror att vi inom Astma- och Allergiförbundet också måste framhålla att medlemskapet har en etisk dimension, att vi genom att engagera oss i organisationen inte bara erhåller personliga fördelar utan också gör gott för våra medmänniskor och den vägen för oss själva. Vi ska inte tävla med ICA och IKEA med att ta fram specialerbjudanden utan visa upp det som är unikt för oss som ideell organisation.

På det sättet kommer vi att bli flera medlemmar och en starkare kraft i samhället!

Jag önskar Er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Text Ingalill Bjöörn