Kvitto på att budskapen når ut

Sommaren står för dörren och jag njuter för fullt av alla vackra färger, samtidigt som jag lider med alla er som har besvär.

Just pollensäsongen är en period då Astma- och Allergiförbundet efterfrågas mycket av media. Så också denna vår. I år har vi fått mycket uppmärksamhet för den bristande tillgängligheten till pollenvaccin, vilket är glädjande och förhoppningsvis också bidrar till en förändring.

I år har vi dessutom lyckats knyta till oss en fantastisk ambassadör i 11-åriga Elina. Hon har själv fått vaccin för sin pollenallergi och berättar gärna hur det har förändrat hennes liv. Inför och under Astmadagen har hon hjälpt oss att sprida budskapet om vikten av rätt behandling för den som har astma och hon gör ett fantastiskt jobb!

Det gäller även alla våra engagerade och anställda runt om i landet. ”Ni syns överallt” konstaterade en kollega från ett annat förbund häromdagen. Det gör en ordförande glad att höra. Det är ett kvitto på att vi når ut med vårt budskap och bidrar till att öka kunskapen om astma, allergier, eksem och annan överkänslighet.

Ett annat område där vi varit aktiva under våren är arbetet med vårdförloppet för matallergi. Nu är det klart och ska reglera processen i primärvården. Det innebär att våra frågor för större utrymme i vården, vilket är ännu en milstolpe som vi nu kan checka av.

Påverkansarbetet pågår från morgon till kväll.  Jag vet aldrig när det kommer ett tillfälle att sprida våra budskap. På en flygresa nyligen träffade jag en mycket flygrädd kvinna som bad mig hålla i gång konversationen för att hon skulle komma på andra tankar. När det visade sig att hon hade astma fick jag en naturlig anledning att berätta om vårt arbete och allt vi gör för att bidra till en bättre astmavård.  Hon var mycket tacksam – både för all information och för att hon sluppit sin flygrädsla. Och jag var nöjd med att än en gång fått möjlighet att sprida viktig kunskap.

På tal om flygning – ni som ska resa utomlands i sommar glömmer väl inte bort matallergikortet? Som medlem har du tillgång till Astma- och Allergiförbundets matallergikort som översätter allergener till olika språk för att underlätta resan. Det är en fin medlemsförmån som jag själv använt mig mycket av.

För den som inte planerar utlandssemester, kanske vår fina medlemsgård Södergården är ett alternativ? Här kan du under hela sommaren varva avkoppling med vandringsturer i vacker fjällnatur.

Slutligen vill jag gratulera våra Unga Allergiker som fyller 40 år i år!  Stort grattis till er och ert fantastiska arbete både nationellt och internationellt!

Nu laddar vi för Almedalen innan vi tar ledigt för sommarsemester.  Jag önskar er alla en riktigt fin sommar och hoppas att ni får njuta ordentligt av sol och bad och återhämtning.

Text Mikaela Odemyr, förbundsordförande