Livsmedelsverket varnar för mjölk i choklad

Personer med svår mjölkproteinallergi bör prata med läkare om att undvika choklad. Det är Livsmedelsverkets råd till sötsugna allergiker, efter att en undersökning visat att många produkter med choklad i är felmärkta.

Undersökningen utfördes för två år sedan av livsmedelsmyndigheter i Norge, Sverige, Danmark och Finland. Totalt kontrollerades innehållet och märkningen i 351 produkter. Om allergenerna hasselnöt, jordnöt, ägg eller gluten inte stod med bland ingredienserna analyserades innehållet för att se om någon allergen ändå gick att hitta. Produkterna som undersöktes var förpackade choklad- och konfektyrprodukter, bageriprodukter och hel- och halvfabrikat.

Tala med läkare eller dietist

Resultatet visade att 12 procent av alla produkter utan mjölkprotein i ingrediensförteckningen och utan ”kan innehålla spår av mjölk”-märkning ändå innehöll mjölk. Och särskilt vanligt var detta i produkter med choklad i. Detta har fått Livsmedelsverket att ta fram ett nytt konsumentråd, som säger att personer med svår mjölkproteinallergi bör diskutera med läkare eller dietist om de ska avstå från att äta chokladprodukter.

Dessutom visade det sig att choklad- och bageriprodukter med varningsmärkningen ”kan innehålla spår av mjölk, hasselnöt eller jordnöt” i vissa fall innehöll så höga halter av dessa allergener att det skulle innebära en risk att äta dem för många allergiker.

Gränsvärden saknas

Livsmedelsverket har redan tidigare gett allergiker rådet att undvika livsmedel som är märkta ”kan innehålla spår av”, eftersom det i dagsläget inte finns några gränsvärden för hur stora de spåren får vara. Det råd som gäller nu är att vara extra uppmärksam på just choklad- och bageriprodukter, eftersom dessa kan innehålla höga halter av just mjölkprotein, jordnötter och hasselnötter.

För att komma till rätta med alla felaktiga märkningar ska Livsmedelsverket öka sin information om hur ”spår av”-märkningen får användas. Företag ska också informeras om att mjölkallergi kan ge lika allvarliga hälsoeffekter som allergi mot jordnötter och nötter. Dessutom ska det fram till den 31 december 2019 utföras kontroller av minst 200 choklad- och bagerianläggningar, för att se så att deras allergenmärkningar är korrekta.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox