Lägret där alla är som en stor familj

Trygghet, gemenskap och massor av god mat stod på agendan när tolv familjer med svåra multiallergier samlades för en veckas sommarläger: För många barn kändes det som att ”nästan inte vara allergisk alls”.

Det var Astma- och Allergiföreningen Siljansringen som anordnade lägret vid Tanum strand på västkusten. Det riktar sig till familjer med multiallergiska barn och är helt pälsdjurs- och parfymfritt.

– Många av barnen som deltar på lägret har riktigt svåra allergier och går i så kallade slusskolor, skolor med en sluss som hjälper till att hålla klassrummen rent från saker som kan göra dem sjuka. Mig veterligen finns inget annat läger som riktar sig så strikt till multiallergifamiljer, säger lägerledaren Sara Clarstedt.

Matanpassningarna styrs av deltagarnas behov, men lägret är alltid 100 procent nöt- och äggfritt.

På agendan stod bland annat en föreläsning i eldteknik, följt av en stor gemensam måltid lagad över öppen eld. Ett uppskattat inslag eftersom många multiallergifamiljer aldrig äter på restaurang, menar Sara Clarstedt. Dessutom besökte familjerna Liseberg, pysslade, åkte båt ihop och anordnade en tacokväll vid elden.

Sara Clarstedt är själv mamma till flera multiallergiska barn och brinner för att få barn med svåra allergier att känna sig så ”vanliga” som möjligt. Ett viktigt syfte med lägret är bland annat att barnen får träffa likasinnade att leka och brottas runt med utan att behöva känna sig oroliga för en reaktion. Men också att föräldrar får möjlighet att dela tips, trix och erfarenheter med varandra.

– Man blir nästan tårögd när man ser hur alla familjer möts och under en vecka kan slappna av tillsammans. Många barn presenterar oss som deras allergifamilj. Och föräldrar som kanske aldrig har någon barnpassning får möjlighet att sitta ned en stund och bara dricka en kopp kaffe.

Ett uppskattat inslag var också det årliga lägerkalaset. Många barn med svåra allergier är vana vid att inte kunna äta av det som serveras på kalas de är bjudna till, menar hon. På det här kalasbordet var allt i stället anpassat efter allas allergier och det festades loss på godsaker av alla slag – kärleksmums, minipajer och hemmagjorda klubbor.

– Det känns nästan som att inte vara allergisk alls, som en pojke sa till sin mamma vid kalaset, berättar Sara Clarstedt.

Hur gör man om man blir sugen på att åka på läger nästa sommar?

– Man måste vara med i Astma- och Allergiförbundet och sedan hålla utkik när lägret utannonseras i Allergia, medlemsbladet eller sociala medier. Till just det här lägret tar vi emot familjer med störst behov och som har möjlighet att göra anpassningar till de andra deltagarnas behov. Men det anordnas flera andra allergiläger runtom i landet. Ett tips är också att bli aktiv i din lokalförening och vara med och anordna läger själv, det är mycket jobb men fantastiskt givande!

Bildtext: På lägerkalaset serverades godsaker som alla kunde äta. Alla kakor var bakade på rismjöl. 

Text Zandra Zernell Foto Sara Clarstedt

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php