Kan man lita på apotekens egentester
Misstänker du att du lider av pollenallergi, pälsdjursallergi, laktos- eller glutenintolerans? Då har du numera en uppsjö av egenvårdstester att välja mellan utan att behöva uppsöka läkare. Men kritiker varnar för att testerna kan leda till felaktiga diagnoser.
Bekvämt kan man tycka eftersom man varken behöver uppsöka vårdcentral eller specialistläkare. Det räcker med ett litet stick i fingret om du testar dig för till exempel glutenintolerans eller pollenallergi, eller med gnugg mot kinden med en bomullspinne ifall det handlar om laktosintolerans. Men hur är det med resultaten går det verkligen att få reda på om man är överkänslig eller allergisk mot något av de ämnen man testar sig för?
Inte samma sak
Nej, är svaret från det flertal läkare som ifrågasatt syftet med självtesterna. En av kritikerna är Teet Pullerits, ordförande i Svenska föreningen för allergologi. Han menar att det inte går att dra några slutsatser alls om huruvida en person är allergisk eller inte enbart utifrån ett egenvårdstest eller test som görs direkt på apotek.
Ett test visar om det finns antikroppar i blodet mot ett visst ämne, men det är inte samma sak som att ha en allergi. För att kunna uttala sig om det måste man även titta på symtom, sjukdomshistoria och miljö. Därför är det en läkare med klinisk utbildning som bör tolka ett sådant test.
Den som gör testet kan få ett felaktigt besked att han eller hon är allergisk och därför börja undvika saker helt i onödan, menar Teet Pullerits. Dessutom förekommer det att människor har symtom som tyder på exempelvis pollenallergi utan att det går att se några antikroppar i testerna.
Det kan till exempel handla om en lokal produktion av allergiska antikroppar i slemhinnor. Därför går det inte heller att helt utesluta en allergi bara för att den inte ger utslag på ett allergitest, resultatet måste alltid följas av andra relevanta frågor, säger han.
För känsligt
Jonas F Ludvigsson är professor i klinisk epidemiologi och ordförande i Svenska barnläkarföreningen. Även han är tveksam till egentesterna, särskilt de som mäter glutenintolerans.
Det beror givetvis på vilken typ av test det handlar om och vem det är som utför det. Men ett vanligt problem med egentester är att de har en väldigt hög känslighet. Det innebär att de även fångar in många friska personer. Dessa personer har kanske en liten, liten mängd antikroppar mot ett ämne i blodet, men är ändå inte överkänsliga.
Hos läkaren kan ett blodprov därför kompletteras med en tunntarmsbiopsi för att få ett säkrare resultat, menar han. Risken med att felaktigt få diagnosen glutenintolerans är att symtom som beror på en annan tarmsjukdom inte blir utredda. Ett annat problem är att den som fått en felaktig diagnos utesluter viss sorts mat från sin kost helt i onödan.
Den som däremot har glutenintolerans och som utesluter gluten ur sin kost efter ett egentest kan få svårare att få diagnosen bekräftad hos läkare. Det beror på att slemhinnan i tarmen kan ha börjat läka och att blodproverna därmed inte längre visar glutenintolerans.
Detta innebär att läkaren inte kan ställa en säker diagnos. Det kan i sin tur leda till att försäkringsbolagen inte godkänner diagnosen glutenintolerans, och att patienten inte får rätt till särskild kost, säger Jonas F Ludvigsson.
Ger indikation
Apoteket AB:s hälsostrateg Marianne Norelius håller inte med om den kritik som riktats mot egenvårdstesterna. Hon menar att testerna är mycket säkra, lika säkra som dem som görs inom vården.
Vår Allergikoll, där vi testar patienter för tio olika luftburna allergener, görs av särskilt utbildade farmaceuter. Även de andra testerna har en mycket hög säkerhet. Jag tycker också att vi har jobbat igenom vår kommunikation ordentligt, det framgår till exempel tydligt att en glutenfri diet kan påverka ett testresultat.
Det främsta syftet med testerna som säljs är att hjälpa människor att få en indikation på en allergi eller överkänslighet, menar Marianne Norelius. Får man ett negativt testresultat men ändå har besvär blir det en anledning att gå vidare till läkare med sina symtom.
Testen blir en sållningsstation, där människor som redan äter receptfria allergimediciner eller utesluter vissa födoämnen får hjälp att ta nästa steg, som kan vara rådgivning från Apoteket eller att uppsöka läkare.
Enligt Marianne Norelius är det få personer som får felaktigt positiva testresultat. Om detta ändå skulle hända fångas dessa personer upp av vården, menar hon.
Liten efterfrågan
Försäljningen av allergi- och överkänslighetstester är dock fortfarande begränsad i jämförelse med försäljningen av andra egentester, som till exempel graviditets- och ägglossningstest. Kanske tycker kunderna helt enkelt att det finns smidigare sätt att ta reda på om de är överkänsliga eller inte. Det tror i alla fall barnläkaren och professorn Jonas F Ludvigsson.
Kan inte egentester vara ett smidigt sätt att få veta om det är värt att gå vidare och uppsöka läkare?
Nej, det tycker jag inte. Om det handlar om en eventuell pollenallergi, där man vid samma tidpunkt varje år får symtom som snuva och klåda i ögonen, är det troligtvis smidigare att själv testa om man blir bättre av att äta allergimedicin. Handlar det om misstänkt födoämnesallergi med mer diffusa symptom måste man ju ändå uppsöka läkare för att kontrollera det, eftersom testresultatet inte kan ge ett säkert besked.
Dessa ämnen kan du testa hemma
– Glutenintolerans. Egentest finns att köpa på bland annat Apoteket.se eller Apotea.se. Görs med hjälp av blodprov.
– Laktosintolerans. Säljs bland annat på Apoteket.se, Apotea.se och Apoteksgruppen.se. Ett dna-baserat test som tas genom att du gnuggar en medföljande bomullspinne mot insidan av kinden.
– Kattallergi. Finns att köpa på Testlagret.se. Görs med hjälp av blodprov.
– Allergikollen. Apoteket AB:s test för antikroppar mot tio vanliga allergen till exempel hund, katt, kvalster och olika sorters pollen. Utförs direkt på Apoteket genom blodprov.