Hjälp till glutenintoleranta tas bort

Glutenintoleranta i Västra Götalandsregionen har hittills fått sin mat subventionerad från landstinget. Men den 1 april försvinner subventionerna för alla över 16 år.

Glutenfria produkter som mjöl, pasta och bröd är ofta dyrare att köpa än vanliga produkter. Därför erbjuder en del landsting i dag ett särskilt stöd till den som fått diagnosen celiaki. Det handlar antingen om ekonomiskt bidrag eller om så kallad livsmedelsanvisning, där en läkare skriver ut en anvisning på glutenfria produkter som kan hämtas ut på Apoteket.
Men enligt Västra Götalandsregionen används stödet bara av var fjärde som tros ha celiaki. Dessutom hänvisar regionen till att utbudet av glutenfritt i mataffärerna har ökat och att priserna på sikt kommer att sjunka.

Lagstadgat för barn

Landstinget sparar drygt fem miljoner kronor per år att på att slopa subventionen. Istället ökar kostnaden för glutenintoleranta med 176 respektive 225 kronor i månaden för kvinnor respektive män, enligt Konsumentverkets beräkningar.
För barn under 16 år kommer däremot subventionerna på glutenfri kost att finnas kvar även i fortsättningen, eftersom det stödet är lagstadgat.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox