EU stoppar mögelgift i möbler

Som Allergia kunde berätta i förra numret har personer i Sverige fått svåra allergiska reaktioner sedan de burit ridhjälmar där antimögelmedlet dimetylfumarat funnits innanför fodret, andra har reagerat på soffor och fåtöljer.
EU totalförbjuder nu ämnet som även hittats i skor. Giftämnet har visat sig kunna orsaka kraftiga allergiska reaktioner i form av utslag, eksem och andningsbesvär.
Mögelgiftet är förbjudet i produkter som tillverkas i EU, men däremot inte i importerade varor som beställts från framför allt Sydostasien. Från den 1 maj i år förbjuds giftämnet även i produkter som importeras till EU och är därmed förbjudet i alla produkter på den europeiska marknaden.

En förening

Mögelgiftet dimetylfumarat är en förening av metanol och fumarsyra. Det är ett vitt, fast ämne som lätt förångas i rumstemperatur och som smälter strax över 100 grader Celsius.
Kemikalieinspektionen varnade i fjol för giftämnet och uppmanade allmänheten att rapportera misstänkt giftiga produkter.
Sverige är ett av de länder som drivit på för att få igenom importförbudet.
– Man ska inte få hudallergier av sin soffa och jag är glad att Sverige har drivit på det här beslutet. Det är positivt att EU kan reagera snabbt, säger konsumentminister Nyamko Sabuni.
Beslutet är tillfälligt och gäller ett år med möjlighet till förlängning i avvaktan på en permanent EU-lagstiftning. Efter den 1 maj ska alla produkter med giftet vara borta.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php