Chips återkallas – innehåller mjölk

Trehundra påsar med chips av märket Garants Salta chips återkallas. Anledningen: påsarna har i stället råkat fyllas med chips som innehåller mjölkprotein – för andra gången på drygt ett år.

Enligt företaget Axfoods handlar det om en pall med trehundra chipspåsar som återkallats, efter att påsarna i stället för salta chips innehåller chips med vinägersmak. Vinägerchipsen innehåller mjölkprotein, vilket alltså inte framgår av märkningen eftersom de salta chipsen inte innehåller mjölk.
De aktuella påsarna har bäst före-datum 28.02.2020 och tillverkningstider mellan 06:00 och 08:00.

Allvarliga följder

När Axfoods presschef Claes Salomonsson igår, tisdag, uttalade sig om de säljstoppade chipsen i Aftonbladet uppgav han att om man är känslig för mjölkprotein ”ska man kanske inte äta chipsen. För då får man kanske lite ont i magen”. Formuleringen har väckt en del diskussioner i sociala medier, där en del menar att den sprider missuppfattningen att mjölkallergi inte är en särskilt allvarlig allergi trots att intag av mjölkprotein för vissa personer kan innebära allvarliga reaktioner.
Aftonbladet har dock tagit bort formuleringen från artikeln nu och Claes Salomonsson uppger att den berodde på ett missförstånd.
– Jag tror att reportern missförstod mig lite när jag pratade om följderna. En person som läst artikeln påpekade detta för mig och jag ringde tidningen som korrigerade uttalandet. Återkallanden gör vi bara när det handlar om något allvarligt.

Känner du till skillnaden mellan till exempel laktosintolerans och mjölkproteinallergi?
– Jag vet att en mjölkallergisk person som får i sig mjölk i värsta fall kan dö. Det är allvarligt och bör tas på högsta allvar.
Exakt samma packmiss – att chipspåsar med salta chips fylldes med vinägerchips – gjordes även för drygt ett år sedan. Även då återkallades påsar tillverkade mellan cirka klockan sex och åtta på morgonen.

Hur bra koll har ni egentligen på er chipsproduktion?
– Jag kan hålla med om att det är lite kort mellanrum mellan dessa incidenter men jag känner inte till någon liknande incident innan dess under de fem år jag jobbat på Axfood, så jag tror att det är en tillfällighet, säger Claes Salomonsson.
Den som har köpt en felaktig chipspåse kan lämna tillbaka den i butiken där den är köpt, enligt Axfood.

Text Zandra Zernell Foto Garant