Bakdrottningen Karolina Tégélaar

En bakbok med recept utan ägg och mjölk? Nej, den idén trodde inte de svenska förlagen på. Så Karolina Tégélaar startade eget förlag. I dag är hon mångdubbelt prisad för sina bakböcker, hittills har det blivit hela sjutton stycken.

Det började med en mjölkallergi och en IBS-mage som inte tycktes tåla någonting alls. Tills Karolina Tégélaar testade att utesluta kött.

– När jag blev vegan funkade allt med min mage. Numera är det ett livsval jag gjort, jag vet inte ens om allergin eller IBS:en finns kvar, jag äter helt enkelt bara vegansk mat, säger hon.

Karolina har varit bakentusiast sedan barnsben. När hennes föräldrar firade bröllopsdag, bakade hon som tioåring en trevåningstårta att fira dem med.

– Då, för 16–17 år sedan när jag började baka veganskt, var alla recept så fruktansvärt dåliga. För mig är enda poängen med en kaka att den ska vara jättelyxig! Supergod, något att verkligen njuta av. Till saken hör nog att jag är perfektionist, säger hon och skrattar.

Många timmar

Karolina började testbaka mycket. Verkligen jättemycket. Varje kväll efter jobbet som doktorand på Stockholms universitet bakade hon. Och tog sig an bakningen metodiskt, som den forskare hon är:

– Jag prövade olika ingredienser och antecknade noga resultatet vid varje testbakning. Och ändrade bara en enda sak varje gång, för att kunna härleda orsaken till varje förändring i kakan.

Och så har det fortsatt.

– Nu har jag hållit på i tolv år och har jätterutin på att ta fram recept och fotografera kakorna. Jag väver in det i vardagen. Jag kollar inte på TV, jag reser inte. Det här är min hobby.

– Jag kan göra ett recept 100 gånger. Det kan ta tre år att bli klar med ett recept. Jag har recept som tagit tio år – som kladdkaka. Jag bakat hundratals kladdkakor.

Eget förlag

Karolinas bakande började så småningom bli krävande för familjens ekonomi, så Karolina och maken Bebben startade ett bokförlag där hennes recept kunde ges ut. För inget bokförlag var intresserad av hennes veganska bakning. Det fanns ingen efterfrågan på sådant, ansåg de.
I dag är hennes största verk ”Vegansk bakning”, på 448 sidor och över 300 recept, slutsåld. Nytrycket finns att köpa på Lagerhaus. Karolinas böcker, totalt sjutton stycken, har prisats om och om igen.

– Jag har alltid trott på böckerna. Det känns jätteroligt att vi fått pris för årets bästa måltidslitteratur och Bästa svenska bakboken – alla kategorier. Det var kanske det roligaste, eftersom den vann i konkurrens med alla andra bakböcker.

Nästa bok är redan på gång.

– Den här blir mer internationell, med julkakor från hela världen, bland annat brittiska bakverk, tyska julkakor… italienskt, spanskt, franskt.

Knäckte koden

Ett stort genombrott har hon skänkt den veganska bakningen; pösigt vispad aquafaba, eller kikärtsspad.

– Jag knäckte inte receptet på mjuka ljusa kakor, som sockerkaka. Jag hade testat allt, sirap, florsocker och det blev aldrig bra. När aquafaba kom 2014 tänkte jag att det skulle vara lösningen. Det gick att göra maräng – men inte ljusa kakor. Jag höll på i tre år innan jag knäckte det – man kunde vispa den pösig.

Karolina förklarar problematiken; ovispad funkar aquafaba precis som ägg, i till exempel småkakor. Men när aquafaba vispas till hård marängkonsistens och man tillsätter fett, kollapsar kakan – för vispad aquafaba reagerar inte som ägg.

– Jag testade massa olika sätt att få in fett och upptäckte att om aquafaba används pösigt vispad kan man binda in lite fett. Det har löst allt; sådant som enkla muffins eller en tårtbotten som går att skiva har varit jättesvårt att göra innan. Jag la fyra år på att fatta hur aquafaba funkar. Det är min stora bakgärning; att superutforska aquafaba!

Vad som började som ett hälsoval för Karolina är numera också ett etiskt beslut.

– Jag är ju biolog och läste på jättemycket när jag blev vegan. Jag fick koll på hälsofördelarna, men också den positiva miljöaspekten i att äta mindre animalier. Nu är det ett val som känns väldigt bra.

Tacksamma allergiker

När hon skulle ge ut sina första böcker var läsarna en delad grupp; dels de som var veganer, dels de som var allergiska.
Den första boken fick heta ”Baka utan ägg och mjölk” för att allergikerna skulle hitta den. Nu har veganska och allergianpassade recept smält samman. Många allergiker skickar fina meddelanden och tackar för mina recept.

– Mjölk är lätt att byta ut. Jag använder havremjölk, det är klimatsmart och det bränns fint så kakan får fin färg i ugnen. Rismjölk blir också fint, men är inte så klimatsmart att använda. Det finns numera också kvalitetsmargarin, odlad på syrakultur, som går att bryna. Men – glöm inte att salta lite för animaliskt smör är saltat.

– Och byt ägg mot aquafaba, men ha koll på hur mycket du ska vispa och ge inte upp, för det kommer att bli väldigt bra när du lärt känna aquafabans egenskaper. Då kan du veganisera närapå allt!

Namn: Karolina Tégélaar.
Ålder: 37 år.
Bor: I Fåglavik i Herrljunga kommun.
Familj: Make och två barn, 14 och 10 år.
Gör: Lärare, biolog, beteendevetare och bakboksförfattare.
Följ henne här: På Instagram @kakboken.se kan du följa Karolinas vardag med receptutvecklandet. På hemsidan kakboken.se lägger hon upp recept och foton som blir nya bakböcker.

Text Petra Olander Foto Bebben Tégélaar

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php