Ärtprotein i McDonalds hamburgerbröd

Hamburgerkedjan McDonalds kommer från och med i höst tillsätta en glaze på sina hamburgerbröd i det ordinarie sortimentet. Glazen innehåller ärtprotein, vilket kan orsaka allergiska reaktioner.

Ärtprotein, liksom ärtstärkelse, används framför allt i vegetariska produkter, men också i dryck, hamburgare, korv och leverpastej samt i glutenfri pasta. Enligt Livsmedelsverket har flera fall av allergiska reaktioner rapporterats när personer som är allergiska oavsiktligt ätit produkter med ärtprotein.

För många med matallergi är ett besök på en hamburgerkedja ofta det enklaste – och upplevs som relativt säkert. Inte minst när man är på resa; det är lätt att hålla koll på vad man kan äta när grundmenyn ser likadan ut världen över. Men är man allergisk mot ärtprotein och brukar besöka McDonalds finns nu anledning att se upp.

Varför tillsätter ni ärtprotein i brödet, McDonalds?

– Den här glazen har använts på flera olika bröd till kampanjprodukter genom åren. Glazen gör att brödet håller värmen bättre vilket gör hamburgaren godare. Det som är nytt är att vi nu har det på bröden i det ordinarie sortimentet. Den här typen av glaze är vanlig på ”premium-bröd” både på andra restauranger och i detaljhandeln. Alla restauranger kommer att byta till bröd med glaze under september och oktober, säger Henrik Nerell, presschef på McDonalds.

Information om ändringen ska finnas på menytavlor i restaurangerna, i McDonalds-appen och på hemsidan. På hemsidan behöver man dock klicka sig in på respektive hamburgare för att få fram förteckning över ingredienser och lista över allergener.

Hur tänker ni generellt kring allergi och det faktum att många med matallergi går till McDonalds för att det är ”ett säkert kort”?

– Är man allergisk är det förstås alltid viktigt att kontrollera matens innehåll, oavsett vilken restaurang som besöks. Allergiker kan även fortsättningsvis känna sig trygga på McDonald’s då vi har utförlig information om ingredienser, allergener och näringsinnehåll för alla våra produkter både på vår hemsida, i appen och även i kassasystemet.

För vissa innebär dock ändringen ett stopp för besök på restaurangkedjan:

– Vi har alltid haft McDonalds som ett säkert kort på semestrar, nu kommer detta tyvärr behöva ändras och vi kommer få svårare att hitta mat under resor. Detta drabbar min familj och jag kan tänka mig att det drabbar otroligt många andra också, skriver en läsare i ett mejl till Allergia.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox