Allt som kallas smör är inte smör

Smörfett, smörolja och smörarom… Listan på ord man ska försöka tolka som mjölkproteinallergiker kan göras lång. Allergia har pratat med Livsmedelsverket och Arom- och Kryddföreningen i hopp om att bringa klarhet i begreppsdjungeln.

Vågar man äta popcorn med smörarom? Innehåller gräddkolan verkligen inte grädde? Kan man äta choklad som innehåller smörolja? Det kan vara svårt att veta vad man måste undvika om man är allergisk mot mjölkprotein.

Smörolja görs av smör, och är den olja som finns kvar efter att man tagit bort vatten och andra fettpartiklar. Smörfett är fettet som finns i smör. På produkter som framställs av smör måste det framgå, och båda dessa ingredienser kan innehålla mjölk, men Ylva Sjögren Bohlin på Livsmedelsverket säger att det är svårt att säga vad som utgör en risk eller inte för allergikern.

– I produkter som är framställda från smör kan det alltid finnas resthalter av protein som känsliga allergiker kan reagera på. Jag rekommenderar att man hör av sig till respektive tillverkare för de produkter man undrar över för att få reda på vad ingrediensen i den aktuella produkten står för, säger hon. Allergikern kan också fråga sin läkare eller dietist för att få råd utifrån sin känslighet.

Arom är en beskrivning av smak

Aromer däremot, används bland annat för att ge smak och doft åt livsmedel och kan både framställas av naturliga råvaror och på kemisk väg. Ämnet diacetyl, som också förekommer naturligt i smör, grädde, kola, öl och vin, har till exempel en mycket tydlig smak av smör och används därför för att smaksätta många produkter som fabrikanterna vill ska smaka smör. Det innebär att många livsmedel som smakar smör aldrig har varit i närheten av riktigt smör, och därför går att äta för mjölkproteinallergiker. Enligt reglerna ska det framgå av innehållsförteckningen på ett livsmedel om aromen är framställd från mjölkprodukter.

Vad görs smörarom av?
– Har du en ingrediens som är benämnd smörarom är det så att själva ordet arom talar om vad det är – det är en arom. Det som står före aromen är bara en beskrivning av hur den smakar, och säger inget om dess innehåll, säger Christer Karlsson på branschföreningen Arom- och Kryddföreningen.

Som mjölkproteinallergiker kan det kännas oroande att äta något som innehåller smörarom. Törs man lita på att det inte innehåller mjölk?
– Står det bara arom och inget annat, och det inte finns någon parentes där det till exempel står att den innehåller eller kan innehålla mjölk är den inte gjord från en mjölkråvara, och kan inte vara gjord på smör. Ordet smör är i det här fallet bara en beskrivning av smak. Den kan man ha åstadkommit både med hjälp av de cirka 2300 aromsubstanser som är tillåtna, eller med naturliga ingredienser, säger Christer Karlsson.

Christer Karlsson poängterar att samma sak gäller för aromer som för andra typer av livsmedel: Är det en mjölkråvara måste ingrediensen följas av en parentes som anger det, för då kan den innehålla mjölkprotein, till exempel: naturlig smörarom (innehåller mjölk).
– Den behöver inte innehålla det, men du är skyldig att ange att det är det kan finnas spår av mjölk. Det finns det inga undantag från.

Gäller det aromer generellt, eller bara smörarom, att det måste framgå om de är gjorda av naturliga ingredienser?
– Ja, det gäller alla aromer. Står det inte att de är framställda av naturliga ingredienser är de syntetiskt framställda, säger Christer Karlsson.

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Senaste artiklarna