Allergisk mot avsminkningsservett

Ämnena som Johanna Ahlgren var allergisk mot fanns inte med på innehållsförteckningen. Företaget förbjöds att fortsätta sälja den odeklarerade produkten.

Helsingborgsbon Johanna Ahlgren fick en morgon fick en kraftig allergisk reaktion utan att veta varför.
– Mina ögonlock svullnade plötsligt upp och jag blev jättedålig. Jag åkte in till akuten, där jag fick kortisonbehandling. För att ta reda på vad det var som orsakat allergin fick jag sedan komma till två olika hudmottagningar, där det gjordes lapptest för olika ämnen. Jag ombads också att ta med mig alla hudvårdsprodukter jag använder till vardags, berättar Johanna Ahlgren.

Noggrant detektivarbete

Bland produkterna hon tog med fanns bland annat en förpackning med avsminkningsservetter, som hon använt i flera år för att tvätta bort smink. Efter noggrant detektivarbete kom läkarna på hudmottagningen vid Skånes universitetssjukhus fram till att det var konserveringsmedlen MI och MCI som orsakat Johannas allergi – och att de fanns i hennes avsminkningsservetter. Men trots att ämnena alltså är kända för att orsaka kontaktallergi stod de inte med i innehållsförteckningen.

Ersättning för sveda och värk

– När jag insåg att företaget trots att de är skyldiga till det inte skrivit ut vad som fanns i servetterna kände jag mig lurad. I dag läser jag noga på alla innehållsförteckningar och vågar bara använda produkter som jag redan testat förut, säger Johanna Ahlgren.
Hon anmälde saken till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Nämnden beslutade att företaget Gunry, som dessutom anmälts för samma sak av ytterligare en kvinna, skulle ersätta henne med drygt 4 500 kronor för sveda och värk. Johanna Ahlgren såg också till att Läkemedelsverket fick kännedom om servetterna och myndigheten förbjöd företaget att fortsätta sälja produkten med felaktig innehållsförteckning.

Text Zandra Zernell Foto Privat

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php