– Numera bannlyser jag produkter med MI

Krista Wetterdahl har fått allergiska reaktioner av att använda kosmetiska produkter med methylisothiazolinone (MI) i. Nu tvingas hon lusläsa på innehållsförteckningarna för att undvika det ämnet.
– Framför allt brukar jag hitta det i handtvål, balsam och hårmousse.

Hudterapeuten Krista Wetterdahl har varit allergisk mot MCI/MI i 30 år och det var under utbildningen till hudterapeut som hon fick sin första allergiska reaktion. Hon hade deltagit i en behandling där hennes ansikte smörjts in med olika hudprodukter. Direkt efter behandlingen kände hon att något inte stämde – och dagen efter vaknade hon med stora blåsor över hela ansiktet. Huden kliade och gjorde ont, och ögonen var helt igensvullna.
– Det var fruktansvärt obehagligt. Min första tanke var att behandlingen varit lite väl hård mot huden, men sedan förstod jag att det handlade om en allergisk reaktion. Vad som orsakat den hade jag ingen aning om, säger hon.

Gick till läkare

Eftersom utbildningen var förlagd i Finland gick hon till en läkare där, som utan att ta reda på vad hon reagerat på rådde henne att byta yrke. Till slut gick Krista Wetterdahl till en annan läkare och tjatade samtidigt till sig ett lapptest. Testet visade att hon var allergisk mot ett ämne som heter kathon.
Hon lade namnet på minnet och gjorde sedan allt för att undvika det. Trots det hände det då och då att hon fick en allergisk reaktion. Ibland bara i form av klåda på händerna, men några gånger var reaktionen allvarligare och påminde om den i Finland.
– Inte förrän jag via mitt jobb träffade en kemist som förklarade vad kathon är för något fick jag reaktionerna under kontroll. Eftersom det är en sammansättning av konserveringsmedlen methylisothiazolinone (MI) och methylchloroisothiazolinone (MCI) är det dessa ämnen jag nu måste leta efter i innehållsförteckningarna.

Inte ovanligt

Antalet produkter som innehåller MI eller MI/MCI har inte direkt minskat med åren, enligt Krista Wetterdahl.
– Jag upplever att företag har börjat använda de här ämnena som konserveringsmedel istället för parabener, eftersom dessa har fått så dåligt rykte. Till exempel stod jag i duschen en gång med ett schampo jag aldrig haft problem med när jag plötsligt såg att det stod ”Nu i ny formula – utan parabener” på flaskan. Då hade de såklart tillsatt MI istället. Så det gäller att kolla sina produkter varje gång man köper dem.

Bannlyser produkter

På Krista Wetterdahls hudvårdssalong i Södertälje är produkter med MI och MI/MCI i bannlysta och själv lusläser hon alla innehållsförteckningar, även om texten är så liten att hon måste använda förstoringsglas.
– Framför allt brukar jag hitta MI i handtvål, men även i balsam och hårmousse. Och det spelar ingen roll om det är tvål för 10 kronor från ÖB eller 499 kronor från NK. Priset har ingen betydelse, säger hon.
Krista Wetterdahl klarar sig idag nästan helt utan reaktioner tack vare att hon är så noga med att läsa på om produkternas innehåll. Men det är inte alltid detta hjälper – det har även hänt att företag missat att skriva ut konserveringsmedlet på förpackningarna.

Text Zandra Zernell Foto Johanna Norin

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php