Allergirisker i insekter ska utredas innan de säljs som mat

Insekter har pekats ut som framtidens klimatsmarta supermat. Men det kan också finnas allergier mot dem – och vid årsskiftet blir det svårare att sälja insektsbaserad mat i EU utan att först ha utrett allergiriskerna.

Får lättstekta mjölmaskar, nudlar på gräshoppor eller karamelliserade larver det att vattnas i munnen på dig? Inte ännu kanske, men i en majoritet av världens länder äter man dagligen insekter och på restauranger i metropoler som London och New York finns den trendiga insektsmaten på menyn. Dessutom har FN utsett insekter som en del av lösningen på klimatkrisen och världssvälten, eftersom de är så näringsrika.

Men i Sverige är det inte tillåtet att sälja insekter som mat. Det beror på att EU har strikta krav på säkerhet innan livsmedel som klassas som helt nya kan godkännas för försäljning. I Sverige har insekter tolkats som ett sådant nytt livsmedel. Därför måste de företag som vill sälja insekter först lägga fram vetenskapligt underlag som visar att insekterna är säkra att äta.

Liknar skaldjur

– Allergier är en sådan aspekt som måste utredas. Insekter innehåller proteiner som liknar proteinerna i olika slags skaldjur och personer med skaldjursallergi kan därför få korsreaktioner av att äta dem. Andra risker som måste utredas är förekomsten av bakterier och tungmetaller, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Om insektsföretagen ansöker om att få en eller flera arter godkända kommer man också kunna kräva att de arter som kan utlösa allergiska reaktioner får en viss märkning, menar Astrid Walles-Granberg.

Vid årsskiftet förtydligas den EU-lag som förbjuder försäljning av insekter. Det innebär att de länder i Europa som hittills inte klassat insekter som ett nytt livsmedel och därför tillåtit att de säljs nu måste tänka om – åtminstone fram till att branschen fått de arter de vill sälja godkända.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox