Alla har vi varit barn

Det här numret av Allergia kryllar av barn. Från och med nu och ett år framåt är det Barnallergiår och vi kickstartar med ett temanummer.
Vi har alla varit små och beroende av att de vuxna hjälper oss med allt från att förklara våra behov till att anpassa saker så att vi ska kunna ta oss vidare i livet.
När jag var liten och behövde särskild mat fick jag gå hem och äta. Jag hade alltså aldrig lunchrast med de andra barnen. Kanske är det därför jag trivs så bra med att vara ensam? Svårt att veta vad som påverkar oss och hur.
Nu går det att få anpassad mat i skolan. Följ med och se hur de arbetar med specialkost på ett storkök (sidan 12). Där har de klart för sig att det är viktigt att specialkosten är både säker och att den liknar maten de andra barnen får. På sidan 16 kan du läsa vad du har rätt att kräva för anpassningar i barnens skolmiljö.
Läs också om hur du kan minska halten av kemikalier i barnens vardag. Författarna till boken Handla rätt för en giftfri barndom hjälper dig göra rätt val (sidan 20).
Och skratta gott åt alla bilder på oss vuxna som barn! Det bjuder vi på!

Text Annika Olsson