Äggallergi

Äggallergi är vanligt bland små barn, men minst hälften av barnen blir fria från den i förskoleåldern eller något senare. Äggallergi brukar inte debutera senare i livet.

Allergi mot ägg innebär att man är allergisk mot de proteiner som finns i ägg. Äggvitan är väldigt allergiframkallande men även äggulan kan ge allergiska reaktioner. De kan båda ge reaktioner vid mycket små mängder. Till exempel kan osynliga rester på tallrik eller bestick vara nog för att utlösa en reaktion. Även små mängder luftburet äggprotein kan ge besvär. Att pyssla med äggkartonger kan för vissa räcka för att få en allergisk reaktion. Råa ägg ger de värsta reaktionerna (t ex ett ägg som inte är genomstekt).

I vilka produkter finner jag äggproteiner?

Ägg finns i många rätter som pannkaka, pajer, lådor, bakverk och kakor samt panering av fisk och kött. Det är viktigt att läsa innehållsdeklarationerna noga eftersom det ibland kan dölja sig ägg i produkter där man inte väntar sig att finna det.

I de här ingredienserna döljer sig äggprotein

Äggvita, äggula, ovalbumin, ovomucoid. Lysozym (E 1105) kommer från ägg och kan ge en del äggallergiker problem. Det används som konserveringsmedel i vissa ostar.
Äggprotein är nästan lika aktivt efter kokning och stekning. Stekos kan ge reaktion då äggproteinet finns i luften och andas in.

Korsallergi

Om man är allergisk mot hönsfjäder så kan man också vara allergisk mot ägg och kycklingkött.
Ägg från olika fåglar som undersökts visar korsreaktioner, men med varierande styrka. T ex kan vaktelägg ge personer med hönsäggallergi reaktioner.

Hur ställs diagnosen?

Att kunna diagnostisera allergi är viktigt, dels för att den som är allergisk ska kunna undvika det han eller hon inte tål, dels för att den behandlande läkaren ska kunna sätta in rätt behandling. Det finns många olika möjligheter till att fastställa sjukdomen allergi. Tyngst väger alltid den allergiska människans egen sjukdomshistoria, så kallad anamnes. Det finns inga allergitester som med 100% säkerhet kan påvisa eller frikänna från allergi.

Symptom

Klåda i munnen, svullnad i halsen, läppsvullnad, blåsor i munnen, nässelutslag (Urtikaria och kontakturtikaria), ögonsymtom, symtom från luftvägarna, astma, buksmärtor, illamående, diarré och rinit (rinnande ögon och näsa).

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php