1 000 ämnen i kläder kan förbjudas

Över fyra miljoner EU-invånare beräknas vara allergiska mot kemikalier som finns i våra kläder och skor. Nu har Sverige tillsammans med Frankrike föreslagit ett förbud mot över 1 000 allergiframkallande ämnen.

Det går åt stora mängder kemikalier när textil- och lädervaror ska tillverkas – och många av kemikalierna är allergiframkallande. Mellan fyra och fem miljoner EU-invånare uppskattas ha utvecklat kontaktallergi till följd av just kemikalier i textilier och läder, en siffra som varje år beräknas öka med mellan 45 000 och 180 000 invånare.

Skydd för konsument

För att minska exponeringen för allergiframkallande kemikalier lade svenska Kemikalieinspektionen tillsammans med franska myndigheten Anses nyligen fram ett förslag om att förbjuda över 1 000 olika ämnen. Förslaget går ut på att textil- och lädervaror som innehåller de här ämnena över en viss gräns inte ska få säljas till konsumenter.
– Vi tycker inte att allergiframkallande ämnen ska få förekomma i den här typen av varor. Det är många människor som drabbas och eftersom kontaktallergi är en livslång effekt måste den som en gång utvecklat allergi undvika allergenet resten av livet. Det är svårt när det gäller kläder och skor, eftersom det är något vi i princip bär från att vi föds, säger Helena Dorfh, utredare på Kemikalieinspektionen.
Ett 90-tal av de över 1 000 allergiframkallande ämnen som ingår i förslaget kan idag förekomma i våra kläder, skor och väskor. Att Kemikalieinspektionen vill förbjuda många fler ämnen än så beror på att man vill förebygga att andra ämnen börjar användas i stället för de som för tillfället är förbjudna, menar hon.
– Vi menar att vi får starkare skydd för konsumenten om en stor grupp allergiframkallande ämnen förbjuds med en gång.

Första steget

Förslaget har lämnats till den Europiska kemikaliemyndigheten Echa och nu i veckan togs det första formella beslutet, då förslaget ansågs uppfylla de krav som ställs för att gå vidare i processen. Det innebär att det ”det första nålsögat är passerat”, menar Helena Dorfh.
Echa ska nu ge företag, organisationer och allmänheten möjlighet att lämna synpunkter i ett offentligt samråd. Därefter följer en beslutsprocess som kan leda fram till ett beslut från EU-kommissionen om ett eventuellt förbud inom ungefär två år.

Vad tror du om möjligheterna att få igenom förslaget?
– Det är ett nytt grepp att föreslå en begränsning av så pass många ämnen utifrån deras egenskaper, så vi får se hur systemet tar emot det. Men jag har goda förhoppningar om att det går bra.
Vilka textilier ska jag som konsument undvika om jag inte vill utsättas för allergiframkallande kemikalier?
– Vi brukar säga att om du är orolig så fråga i butiken om kläderna innehåller några farliga ämnen, det ska de kunna ta reda på. Ett bra tips är annars att tvätta plagget innan användning, att använda miljömärkta kläder eller att handla second hand eftersom de kläderna redan är tvättade flera gånger.

Här finns kemikalierna som kan orsaka allergi

Det är framför allt olika slags färgämnen som kan orsaka allergiska reaktioner. Mest allergiframkallande är de så kallade blådispersionsfärgerna, som kan ge svåra besvär i form av smärtsamma blåsor. Dispersionsfärgämnen används bara i syntetmaterial och eftersom de visat sig vara så pass allergiframkallande testas alla patienter som kommer till landets hudkliniker med misstänkt kontaktallergi rutinmässigt för ett antal ämnen. Dispersionsfärgämnen ingår även i förslaget ovan.
Det kan dock finnas rester av allergiframkallande kemikalier även i andra material, till exempel bekämpnings- och gödningsmedel från odlingen av bomull. Det finns också kemikalier i impregneringar som används till bland annat vattenavvisande tyger i allväders- eller sportkläder.

Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php