Vi handlar mat på nätet

Varannan måndag kommer två kassar fullpackade med grönsaker, färskvaror och recept hem till familjen Gomes-Bergström – allt fritt från mjölk och ägg.
– Matkassen gör vardagen enklare, säger Simon Gomes.

Klockan är strax före sex på kvällen när det ringer på dörren hemma hos familjen Gomes-Bergström i Älta i södra Stockholm. Det är matkasseleverans och Joanna Teixeira Gomes, Simon Bergström och barnen Hector, 6, Harry, 3, och Bill, 9 månader, samlas runt köksbordet för att se vad som ligger i kassarna denna gång.

Det funkar jättebra

–– Godis! ropar Hector, som fått syn på en liten bonuspåse finsk lakrits, medan lillbrorsan Bill får tag i en morot att stoppa i munnen.
Joanna och Simon bläddrar nyfiket i receptbroschyren och packar upp kikärtor, kokosmjölk och ett paket med rött ris. Det är några av ingredienserna till en av veckans rätter – currygryta med banan.

Färdiga matkassar

Sedan några månader tillbaka beställer familjen färdiga matkassar genom Gröna kassen. Det är ett matkasseföretag vars huvudmålgrupp är invånare i Stockholm, Göteborg och Uppsala som av olika anledningar vill äta vegetariskt. Men eftersom maträtterna i recepten varken innehåller mjölk eller ägg har även ett tjugotal hushåll med olika typer av allergier hittat till företaget.
Joanna Teixeira Gomes och Simon Bergström fick höra talas om Gröna kassen genom Joannas syster, som är vegetarian. Själva är de inte vegetarianer, däremot lider minstingen Bill av allergi mot ägg och mjölkprotein. Joanna, som ammar, har därför uteslutit de ämnena ur sin kost sedan Bill var någon månad gammal.
–– Det kändes tufft, speciellt i början. Hemma gick det i och för sig ganska bra, men det är svårt när man är bortbjuden och alltid måste fråga vad maten innehåller. Det var också knepigt att komma på vad man skulle laga, säger Joanna.

Nya idéer

Hon och Simon var inte särskilt vana vid att laga vegetariskt innan de startade sitt abonnemang, men de hade pratat om att minska sin köttkonsumtion och tänkte att det kunde vara roligt att testa något nytt. De har valt att få kassarna, som innehåller mat för fyra dagar, varannan vecka och köper därför fortfarande en hel del mat själva.
–– Det funkar jättebra. Vi har fått massor av nya idéer och flera nya favoriträtter. Och även om det finns ett helt ok utbud av allergifria produkter i mataffärerna här i Stockholm är det ändå bekvämt att få allting direkt hem. Det gör vardagen lite enklare, säger Simon.
Sådant som havremjölk, mandelmjölk och kokosfett är nu vardagsmat för Simon och Joanna och båda tror att de kommer att fortsätta sitt matkasseabonnemang även när Joanna slutar amma.
–– Både för att vi vant oss vid bekvämligheten och för att vi inte vet när Bills allergier växer bort. Dessutom har vi aldrig slängt så lite mat som vi gör nu, säger Joanna.

Viktiga kunder

Carl Houbaer och Katarina Svantesson, som ligger bakom Gröna kassen, är glada för alla nya kunder med allergier som upptäckt företaget.
–– Det var ingenting vi tänkte på när vi startade, men de här kunderna är såklart viktiga för oss oavsett om de är vegetarianer eller inte. I vissa fall hjälper vi även till att skräddarsy särskilda kassar till de kunder som inte heller tål soja eller gluten, säger Carl Houbaer.
Ett annat företag som erbjuder allergianpassade matkassar är Veckans middag, som levererar till de sydöstra delarna av landet. Cirka 20–25 procent av kunderna prenumererar på kassar som är fria från antingen laktos, mjölkprotein, gluten, fisk eller skaldjur. Enligt Magnus Liljekvist, som driver Veckans middag tillsammans med kollegan Martin Johnsson, får företaget förfrågningar från hela landet.
–– Det verkar finnas ett stort sug efter allergifria matkassar, förmodligen eftersom det än så länge är ganska få matkasseföretag som valt att nischa sig mot just allergiker. Så visst finns det en marknad för detta! säger han.

Namn: Joanna Teixeira Gomes, 35, Simon Bergström, 32, och barnen Hector, 6, Harry, 3, och Bill, 9 månader, som är allergisk mot mjölk- och äggprotein.
Bor: Älta utanför Stockholm.

Text Zandra Zernell

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php