Världsrekord i allergi

Oändliga nysattacker, urgamla astma-inhalatorer och pollentäckta städer… Världen är full av häpnadsväckande rekord inom området astma och allergi. Allergia har tittat närmare på de mest intressanta, oroande och märkliga rekorden jorden runt.

Största epidemiska studien
En internationell undersökning vid namn ISAAC (The International Study of Asthma and Allergies in Childhood) har rekordet som världens största studie av epidemier. Projektet har sedan 1996 involverat 105 olika länder med sammanlagt 306 astma- och allergicentrum och inte mindre än 1,96 miljoner deltagande barn. I Sverige finns dessa centra i Linköping, Uppsala/Stockholm och Östersund.

Flest blåsare i visselpipor
Rekordet för flest människor som unisont blåser i visselpipor under 10 sekunder sattes den 5 september 2008 i Suncorp Stadium i Brisbane, Australien. Evenemanget anordnades av Asthma Foundation of Queensland i samband med att rugbylaget Brisbane Broncos spelade hemmamatch. Och antalet blåsare? 37 552 stycken!

Flesta matallergikerna
Australien har även ett annat rekord i allergisvängen – dock mindre lättsamt än att blåsa i visselpipor. När man 2011 genomförde en studie på 5 000 barn gällande matallergier, framkom att ett av tio barn var drabbat. Enligt de australiensiska läkarteamen tros detta vara den högsta frekvensen som har uppmätts någonstans. Läkarna arbetar nu med att få fram vad det är som frammanar allergierna.

Världens äldsta dokumenterade allergi?
Långt innan människan ens kände till orden histamin, kortison och hyposensibilisering, fick vi allergiska reaktioner. Det äldsta kända dokumenterade fallet av en allergisk reaktion drabbade kung Menes, enligt legenden den första farao som enade och sedermera regerade i det forntida Egypten omkring år 3000 f.Kr. Faraon ska tyvärr ha stungits av en geting, vilket utlöste en så stark reaktion att den ledde till hans död.

Astmatiker med världsrekord
Vad har långdistansarna Haile Gebrselassie och Paula Radcliffe, simmaren Kaitlin Sandeno och sjukamperskan Jackie Joyner-Kersee gemensamt? Jo, förutom att de är idrottare som har satt världsrekord – är de astmatiker. Gebrselassi, den främsta långdistanslöparen genom tiderna, har satt världsrekord på både 5 000 och 10 000 meter, Radcliffe i damernas maraton, Sandeno var med om att simma hem USA:s världsrekord i 800 meter stafett 2004, medan Joyner-Kersee 1988 lyckades plocka ihop 7291 poäng i sjukamp – ett rekord som inte ens Carolina Klüft lyckades slå.

Mest pollenfyllda staden
Pollenhalter räknas i antal partiklar per kubikmeter. 1 500 räknas som mycket höga halter. När man hör skräckrapporter från amerikanska Austin eller Louisville, eller när Moskva rapporteras vara täckt av gröna moln av pollen, kan det handla om värden upp till 10 000. Visst börjar det klia i slemhinnorna av blotta tanken? Ändå är det ingenting jämfört med i pakistanska Islamabad. När pappersmullbärsträdet blommar från februari till april talas det om nivåer på upp till 40 000! Bäst att hålla sig inomhus under pollensäsongen, alltså.

Längsta nysattacken
Det längsta ihållande nysandet ska en 12-åring flicka vid namn Donna Griffiths från Worcestershire ha drabbats av. Hon lär ha nyst under 978 dagar i följd, mellan januari 1981 och september 1983. I början nös hon varje minut, sedan lugnade symtomen ned sig till ”bara” var femte minut.

Äldsta luftrörsmedicinen
Den kinesiska örtmedicinens fader, Shen Nong, som levde cirka 2700 f.Kr., ska enligt legenden ha upptäckt att växten ephedra (eller ma huang som buskarna kallades i Kina) kunde lindra besvär med luftvägarna. Från Kina kom användandet av ephedra till Grekland och spreds därifrån vidare till övriga västerländska civilisationer.

Äldsta inhalatorn
De gamla egyptierna såg andningen som den mest vitala kroppsfunktionen. I ett uråldrigt dokument från 1550 f. Kr. beskrivs hur man för egen hand konstruerar en apparat för att lätta ansträngd andhämtning. Den utsatte skulle samla sju stenar, hetta upp dem i en eldstad, lägga på utvalda örter, täcka stenarna med en bunke med ett hål i och inhalera röken genom ett vassrör. Kanske något att pröva nästa gång andnöden slår till?

Mest ovanliga allergin?
Ett av de mer sällsynta fallen av allergi råkade 28-åriga Joanne Mackie från Storbritannien ut för, när hon blev allergisk mot sin nyfödda son James. Över hela hennes kropp spred sig blåsor och otäcka eksem, som var så smärtsamma att hon inte kunde hålla i sin baby. Lösningen blev starka steroider, att täcka armarna med muslintyg – samt att pappa Robert fick ta hand om babyn. Allergin lär förekomma hos 1 av 50 000 nyblivna mödrar och uppstår när kroppen börjar bilda antikroppar mot vanligt kroppsprotein under graviditeten.

Text Kerstin Helgesson