Välkommen till Dina drömmars salong

En vanlig frisersalong är full av doftande produkter med allehanda kemikalier. Det ställe Karin och Toini öppnat är ingen vanlig salong.

I en ombyggd carport i ett villaområde i Åkersberga finns den, Dina drömmars salong. Hit kan du komma som inte kan gå och klippa dig på en vanlig salong på grund av alla starka dofter.
Frisörerna Karin Lindholm och Toini Tikka är mycket lyhörda för sina kunders speciella behov men de ställer också vissa krav på dem de släpper in i sin salong. När man kommer hit ska man vara oparfymerad från topp till tå. Det påpekar de varje gång någon ringer och bokar tid.
– Det har hänt att kunder har glömt bort det ändå och fått gå och tvätta av sig, berättar Toini. Men man ska inte vara överdrivet rädd heller. Om någon till exempel har använt hudlotion för ett par dagar sedan är det inga problem.

Tänk vilken lycka att kunna hjälpa

I höstas tog de emot sina första kunder i det nystartade företaget. Då hade Karin inte kunnat arbeta som frisör på flera år.
– Jag jobbade som frisör i femton år och jag älskar mitt yrke. Jag arbetade då med de kemiska produkter som finns på en vanlig salong och efter ungefär tio år började mina besvär. Jag fick rinit, nästäppa, astma och influensasymtom i hela kroppen. Det gick ett par år innan jag förstod vad det var. Att jag alltid blev bättre på semestern märkte jag, men att det var mitt jobb jag blev sjuk av tog ändå ett tag att förstå.

SHR

Karin hamnade till slut rätt inom vården och fick, med hjälp av capsaicintest, diagnosen SHR, sensorisk hyperreaktivitet. Det innebär en överkänslighet för kemikalier och dofter.
Karin var då så dålig att hon var helt sjukskriven, hon kunde inte gå in på dagis och hämta sina barn. Att gå in i en affär och handla var inte att tänka på. Under en period gick hon bara ut över huvud taget på blåsiga dagar, för då var risken mindre att drabbas.

Sakta tillbaka

Med stöd av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen började hon så sakta komma tillbaka till arbetslivet. Den första arbetsplatsen efter sjukskrivningen var en delikatessaffär, som för hennes skull bytte till parfymfria rengöringsmedel. Efter en tid på en handelsträdgård fick hon sedan det jobb som personlig assistent åt en handikappad flicka som skulle visa sig förändra hennes liv radikalt.
Flickans mamma är nämligen Toini Tikka, hennes nuvarande företagspartner. Tillsammans har de förverkligat drömmen om en egen frisersalong. Lösningen blev att bygga om familjen Tikkas carport till en modern och fräsch lokal. En glasvägg mot trädgården bidrar till den rofyllda stämningen man möts av så fort man kliver innanför dörren.
– Jag arbetar fortfarande som assistent och kombinerar det med jobbet på salongen, jag hoppas att jag ska kunna jobba åtminstone halvtid som frisör, säger Karin. Jag är jätteglad att kunna utöva mitt yrke igen. En del av mina gamla kunder har till och med hittat hit, det är så roligt.

Parfymfritt och ekologiskt

Inriktningen på Dina drömmars salong är parfymfria och ekologiska behandlingar. Det är förutsättningen för att Karin ska kunna arbeta, men har också visat sig möta en stor efterfrågan bland kunderna.
¬– Det kommer folk långväga ifrån för att klippa sig hos oss. Vi har marknadsfört oss på olika sätt, men den bästa reklamen är nöjda kunder. De kommer själva tillbaka och de tipsar släkt och vänner om att vi finns. Kundkretsen ökar hela tiden.
Extra känsliga kunder bokas alltid så att de är ensamma i salongen. Karin erbjuder sig att åka hem till dem som, trots den parfymfria miljön, inte vågar sig på att komma dit. Hon har burit ut produkter till en kund som för säkerhets skull ville provlukta på dem innan hon steg in i lokalen. Till sommaren planerar de att göra det möjligt att även bli friserad utomhus, då kanske ännu fler kan komma.

Provar först

Att hitta parfymfria produkter har inte varit lätt, Karin och Toini tillbringade stor del av förra sommaren med att lukta och testa sig fram. Toini, som också har en viss doftöverkänslighet, fick prova först och bedöma om det var möjligt att låta Karin komma i närheten av flaskan eller burken. Nu har de några serier som de är mycket nöjda med. Det finns det mesta som de vill ha, från schampo till stylingprodukter, men en sak de saknar är ekologiska och lågdoftande hårfärger. Helt parfymfria färger finns ännu inte att få tag på.
– De färger vi har är bättre än de konventionella, jag kan arbeta med dem och de flesta av våra kunder kan ha dem. På känsliga kunder gör vi alltid ett litet prov på huden först, i armvecket eller bakom örat. Vi har också en behändig kolfiltermask att låna ut.

Stillsam musik i bakgrunden

Produkterna är till salu, både i salongen och som beställningsvaror via postorder. Karin och Toini vill hålla nere priserna och säljer dem i stort sett till inköpspriser. De vill gärna att fler använder parfymfria och ekologiska produkter och de ser att de kunder som använder dem får hår och hårbotten som mår bättre. Det gör det lättare för dem i sitt jobb.
Känslan i Dina drömmars salong är lugn och harmonisk. Stillsam musik hörs i bakgrunden och tända ljus och gröna växter gör miljön levande och varm. För Karin och Toini är det viktigt att de mår bra när de jobbar och det har också kunderna glädje av.
– En del av våra kunder kan först bli stressade av att vi tar god tid på oss, säger Toini. Vi ger alltid hårbottenmassage och vi tar ordentligt reda på vad kunden vill. Ibland säger de först att de vill ha det likadant som förut, men när de väl får tid att tänka efter kommer de på att de egentligen länge funderat på någon förändring.

Nu ser de båda fram emot vårens och sommarens festfrisyrer och bröllopsuppsättningar.
– Tänk vilken lycka att kunna hjälpa den som kanske inte trott att det varit möjligt att bli fin i håret på en viktig dag i sitt liv, säger Karin, i salongen där dina drömmar kan bli verklighet.

Text Lena Granström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php