Fem parfymfria deodoranter – så bra funkar de

En testpatrull bestående av fyra personer har provat fem parfymfria deodoranter. Överlag fungerar de bra, men ibland kan det behövas en påfyllning under dagen.

En av de testade deodoranterna innehåller aluminiumklorid och är en så kallad antiperspirant, medan de verksamma ämnena i de andra antingen är naturliga aluminiumsalter eller bikarbonat.
Några av deodoranterna finns även med doft. Men eftersom det bara är parfymfria varianter som kvalat in i detta test är förutsättningarna lite tuffare – doft är ett effektivt medel mot svettlukt. Flera av deodoranterna får likväl helt klart godkänt.

Neutral – Antiperspirant roll-on deodorant

Pris: Cirka 25 kronor, 50 ml. Finns på nätet och på många apotek.
En roll on-deodorant som inte innehåller parabener, färgämnen eller parfym, däremot aluminiumklorid som blockerar svettkörtlarna.
Testkommentar: Som testets enda antiperspirant håller denna deo i stort sett vad den lovar. Den känns skonsam mot huden och håller armhålorna hyggligt torra hela dagen, till och med stressiga skynda mellan möten-dagar. Håller även svettlukten borta, tyckte majoriteten av testpanelen.

Schmidt’s Natural Deodorant – Fragrance Free Jar

Pris: Cirka 129 kronor, 56,7 gram. Finns att köpa på nätet och i vissa välsorterade kosmetikabutiker.
USA-tillverkad deo på burk som varken innehåller parabener, propylenglykol, ftalater eller aluminiumsalter, den verksamma substansen är i stället bikarbonat.
Testkommentar: Kommer i en burk med en liten spatel. Med den tar man upp lite av innehållet, låter det smälta mellan fingrarna och smörjer sedan in det under armarna. Lite bökig applicering, eftersom deon är smulig och måste förvaras i badrummet om man vill tvätta händerna efter appliceringen.
Effekten då? För att vara helt utan aluminium är denna deo faktiskt oväntat effektiv. Den krämiga konsistensen gör att den lägger sig som en mjuk hinna under armarna, utan att ge fläckar på kläderna. Funkar hela dagen utan svettlukt – till och med efter ett lättare träningspass. Håller även hyfsat torrt.
Bästa deon enligt majoriteten av testpersonerna, medan någon inte står ut med den opraktiska appliceringen. Finns även som stift, men med lite andra ingredienser.

Na14 – Dab-on Absolut Doftfri Deodorant

Pris: Cirka 79–99 kronor, 50 ml.
Svensktillverkad och Svanen-märkt deo som är fri från parfym, alkohol, aluminiumsalter, biocider och parabener. Innehåller bikarbonat.
Testkommentar: Deodoranten är flytande och ”dabbas” på under armen med en liten skumgummiliknande kudde.
Så håller du dig absolut doftfri med denna deodorant? Nja, det beror nog på hur din dag ser ut. En snabb lunchpromenad eller en stressig dag på jobbet var tillräckligt för att få svettlukten att bryta fram. Ett plus är att deon känns skonsam mot huden och även kan appliceras på andra ställen på kroppen. Har du därför inget emot en extra tvätt under armarna när effekten avtar är kanske detta ändå är deon för dig.

C/O Gerds Deodorant Neutral

Pris: Cirka 169 kronor, 60 ml.
Roll on-deodorant som är fri från aluminiumklorid, alkohol och parabener. Det verksamma ämnet är i stället det naturliga aluminiumsaltet potassium alum. Testets dyraste deodorant.
Testkommentar: Denna deo har hyllats i bloggar på nätet och förväntningarna var höga. Den är enkel att applicera, känns inte rinnig och torkar snabbt in i huden. Den känns även mild och behaglig för huden.
Svettlukten håller sig också borta större delen av dagen, särskilt under dagar med lite lugnare tempo. Som jobbdeo funkar den därför helt okej. Däremot klarar den inte riktigt påfrestningar som cykelturer, springturer eller dagar när det är extra fuktigt ute. Då fick flera i testpanelen applicera den minst en gång till.

Urtekram No Perfume Deo Cristal Roll-On

Pris: Cirka 35 kronor, 50 ml. Finns att köpa på nätet och i de flesta mataffärer.
Danska Urtekrams parfymfria deodorant är ekologisk och innehåller inte aluminiumklorid eller andra tillsatser. Precis som c/o Gerds deo innehåller den istället aluminiumsaltet potassium alum.
Testkommentar: Deon är lite rinnig och man måste därför vänta en stund för att den ska hinna torka in ordentligt. Den känns mild mot huden och fungerar helt okej en vanlig dag hemma. Men efter en förmiddag framför jobbdatorn i en något för varm tröja kryper svettdoften ändå fram. Håller inte heller torrt under armarna hela dagen. En person i testpanelen fick lite lätt irriterad hud efter användningen, men det var inget som märktes hos de andra deltagarna.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php