Personlig parfym för forskning

Tillsammans med Apotek Hjärtat har Astma- och Allergiförundet tagit fram en särskild kampanjparfym som heter Personell. Personell är en parfym utan doft eller andra tillsatser – den innehåller faktiskt enbart vanligt kranvatten. Parfymen är en hyllning till våra egna dofter, men också ett sätt att uppmärksamma problemet med doft- och kemikalieöverkänslighet.
Parfymen lanseras i limiterad upplaga inför Parfymfria veckan. Den 7–13 november har du möjlighet att lägga bud på en flaska av denna unika parfym på auktionssidan Tradera. Alla intäkter går till forskning kring doftöverkänslighet.

Parfymfria veckan

För andra året i rad kommer Astma- och Allergiförbundet under vecka 45 (7–13 november) att uppmärksamma problemen kring doftöverkänslighet och starka dofter.
Syftet med kampanjveckan är att sprida kännedom om doft- och kemikalieöverkänslighet samt att få fler att använda oparfymerade produkter.
I år har förbundet ett samarbete med Apotek Hjärtat och våra föreningar har blivit erbjudna att stå i deras butiker för att dela ut informationsmaterial och prata om de problem som kan uppstå i samband med starka dofter.

Ung och doftöverkänslig?

Förra året fick förbundets kampanj ett bra genomslag i media under Parfymfria veckan, mycket tack vare att så många medlemmar ställde upp och berättade om hur det är att leva med doftöverkänslighet. Inför årets kampanj söker förbundet återigen personer som kan tänka sig att bli intervjuade, kanske för ett radioinslag eller en intervju för en tidning.
Förbundet söker personer i alla åldrar, men gärna lite yngre personer, från 18 år och uppåt, eftersom media under förra årets kampanj särskilt efterfrågade yngre personer att intervjua. Ju fler som kan tänka sig att berätta, ju tydligare blir bilden av hur det är att leva med doftöverkänslighet!
Är du intresserad – hör av dig till förbundets pressekreterare Eva-Maria Dufva, eva-maria.dufva@astmaoallergiforbundet.se
Uppgifterna som behövs är var du bor, telefonnummer under dagtid och din ålder.

Medlem i STF

Astma- och Allergiförbundets allergianpassade vandrarhem Södergården Åre kommer att anslutas till Svenska Turistföreningen, STF från 1 januari 2017. STF är en av Sveriges största medlemsorganisationer med 300000 medlemmar och över 400 vandrarhem runt om i landet. De bedriver även opinionsbildning inom natur och kulturturism.
Anslutningen till STF innebär bland annat att om du är medlem i både STF och Astma- och Allergiförbundet så får du rabatt på boendet. Södergården Åre kommer också att marknadsföras i STF:s kanaler.
Södergården Åre kommer i och med anslutningen fortsätta att vara Nordens mest tillgängliga boende och alla trygghetsregler ska fortfarande gälla, skillnaden är att många fler nu kan få chansen att uppleva Södergården Åre och Jämtlandsfjällen.

Policy för nötter

Förbundsstyrelsen har antagit en ny nötpolicy. I policyn står förbundets rekommendationer för hantering av och information om jordnötter och nötter i olika offentliga miljöer (skolor, restauranger, vården med flera).
Det är meningen att policyn ska användas vid allt arbete med jordnötter och nötter inom förbundet. Policyn kan laddas ner som PDF från webbshopen där även förbundets övriga policydokument ligger.

Ny lokalförening i Växjö

Den 6 september bildades en ny lokalförening i Växjö. Fem personer kom på första uppstartsmötet och bildade en ny styrelse. De kommer den närmaste tiden att inrikta sig på att få igång en föräldrastödsgrupp i Växjö och arrangera en föreläsning.
Kontaktperson för Astma- och Allergiföreningen i Växjö är Cecilia Tingstedt, cecilia.tingstedt@gmail.com

Stöd i din vardag

En föräldrastödsgrupp är en grupp där föräldrar till barn med allergisjukdom kan träffas för att utbyta erfarenheter, lära av varandra och stärka varandra för att lättare kunna hantera sin vardag.
I dag finns föräldrastödsgrupper på 21 olika platser runt om i landet och det startas hela tiden upp nya. Vill du också vara med i en föräldrastödsgrupp, eller kanske starta upp en på din ort, kontakta samordnaren Peter Norén, peter.noren@astmaoallergiforbundet.se eller 070-6063237.

Fler trygga restauranger

Visste du att Astma- och Allergiförbundet har ett utbildningsmaterial för restaurangpersonal som heter ”Hurra, en allergisk gäst!”?
Dessutom finns numera en restaurangmärkning för restauranger som vill följa förbundets rekommendationer, bland annat att informera om matens alla ingredienser.
Förhoppningen är att det ska finnas ett antal restauranger ute i landet som personer med matallergi kan välja för tryggare restaurangbesök. I takt med att fler restauranger har märkningen så kommer det också att sprida sig till fler hoppas förbundet.
Restauranger som vill ha personalutbildningar och/eller märkningen för restauranger kan höra av sig till Rikard Åsgård, ombudsman för mat, konsument och utomhusmiljö: rikard.asgard@astmaoallergiforbundet.se eller 08-506 28 206.

Förbundet på barnläkarkonferens

Förbundsordförande Maritha Sedvallson deltog på Barnläkarföreningens konferens i Falun i slutet på september. Ämnet för dagen var nötter och nötallergi. Maritha hade med sig förbundets nya nötpolicy för att påverka och upplysa vårdpersonalen hur förbundet ställer sig till nötter, nötallergi och tillgänglighet.

Konferens om rökfritt boende

Astma- och Allergiföreningen i Örebro län arrangerar tillsammans med Astma- och Allergiförbundet och Riksförbundet VISIR en konferens om rökfritt boende den 23 november i Örebro. Syftet är att sprida kunskap och uppmärksamma problem med passiv rökning i flerbostadshus men också ta upp goda exempel på lösningar.
Konferensen vänder sig främst till fastighetsägare, beslutsfattare i kommuner och branschorganisationer. Eventuellt kommer konferensen att filmas och läggas ut på webben i efterhand.
För mer information, kontakta Marie-Louise Luther, ombudsman inomhusmiljö e-post: marie-louise.luther@astmaoallergiforbundet.se eller 08-506 28 211

Värva en medlem och vinn en Ipad

Vill du vara med i utlottningen av en Apple iPad Pro 9.7” 32 GB, värd 6 200 kr? Alla som värvar en ny medlem mellan 1 oktober till och med 13 december deltar automatiskt i utlottningen. Värvar du fler än en får du fler vinstchanser, ju fler du värvar desto större är alltså chansen att iPaden blir din.
Det går bra att mejla uppgifter om nya medlemmar till: medlemsregistret@astmaoallergiforbundet.se
Ett enkelt sett att värva många är att skriva in fler i samma familj som medlemmar. Glöm inte att skriva vem som ska stå som värvare. Lycka till!

Patientfolder om SHR
I en ny broschyr förklaras på ett lättbegripligt sätt vad sensorisk hyperreaktivitet, SHR, är. Den baseras på boken Doftöverkänslighet – sensorisk hyperreaktivitet i luftvägarna som är utgiven av Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond.
I broschyren kan du läsa om vad som händer i kroppen, hur man utreder och vad man vet om behandling. Det finns också två olika patientfall beskrivna.
Både boken och broschyren finns att ladda ned eller beställa kostnadsfritt på webbsidan allergiforskning.se.

Här finns mycket att hämta

I webbshopen på förbundets hemsida hittar du massor av informationsmaterial. Här finns böcker, foldrar, affischer, klistermärken, med mera. Mycket av materialet kan beställas utan kostnad och många trycksaker finns också att ladda ned.
Nytt i shopen är något som efterfrågats av många, ett vykort med uppmaning om att använda parfymfria produkter – på nio olika språk. Förutom att använda det som vykort går det förstås att sätta upp som skylt, eller förstora det i en kopiator och använda som affisch, till exempel i skolan eller i träningslokalens omklädningsrum.

Vill du vara med i en studie?

Har du atopiskt eksem? Lider du av klåda?  Tycker du att ditt eksem har en negativ effekt på din livskvalitet? Är du intresserad av att få lära dig nya sätt att förhålla dig till klåda och andra eksemsymtom?
Nu påbörjar Karolinska Institutet en studie där personer med atopiskt eksem får ta del av internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (KBT) och där effekten av behandlingen undersöks i en forskningsstudie. Vill du delta i denna studie?
www.stressad.nu/eksem kan du läsa mer och anmäla intresse för deltagande. För att delta i studien måste du vara minst 18 år gammal och ha tillgång till dator med internetuppkoppling. Studiedeltagare kan vara bosatta var som helst i Sverige.
För ytterligare information kontakta Anna Bergman, leg. psykolog, tel: 08-123 395 46, e-post: anna.2.bergman@sll.se.

Erik Hedman, KI och Gustavsbergs vårdcentral
Maria Bradley, KI och Karolinska Universitetssjukhuset