Vad du äter kan indirekt påverka astman

För närvarande finns det inte mycket fakta som tyder på att kosthållningen spelar någon direkt roll i utveckling eller försämring av astma. Samtidigt kan valet av kost påverka det allmänna hälsotillståndet – vilket i sin tur kan inverka på din astma.

Det konstateras i en artikel på den medicinska webbplatsen Pulmonology Advisor med rubriken ”Does Nutrition Play a Role in Asthma?”.

I artikeln diskuteras vilka eventuella råd en läkare kan ge patienter utifrån den kunskap som finns tillgänglig i dag kring kosten roll och utveckling eller försämring av astma.

I genomgången berörs bland annat gravidas näringsintag och livsmedel som indirekt kan utlösa ett astmaanfall.

Ohälsosamma kostval

Enligt artikeln finns det ingen direkt korrelation mellan näringsintag under graviditeten och ökad astmarisk hos barnet i tidig ålder. Men, skriver man vidare, en studie från 2021 har kunnat visa att vitamin D och E, zink och omega-3-fettsyror tycks ha en viss skyddande effekt, liksom frukt, grönsaker och Medelhavsdiet.

Det finns även studier som antyder att vissa ohälsosamma kostval hos gravida, särskilt intag av tillsatt socker och sötade drycker, skulle kunna öka astmarisken hos barnet.

Förbättrad lungfunktion

Att fetma innebär en ökad risk att utveckla astma är känt sedan tidigare – och kost och fetma är kopplade till varandra. Därför rekommenderas ofta patienter att försöka bibehålla en hälsosam vikt, vilket leder till både förbättrat allmäntillstånd och bättre astmakontroll, skriver Pulmonology Advisor i sin artikel.

Det finns dock inga tydliga bevis för att någon specifik diet har effekt på frekvens eller svårighetsgrad vad gäller astmaattacker, betonar man. Men vissa näringsämnen kan förbättra lungfunktionen. I artikeln nämns vitamin D, vitamin A och magnesium. Antioxidanter i frukt som äpplen och bananer kan också hjälpa till, liksom att minska intaget av bearbetade livsmedel.

Två astmatriggers

Förutom att undvika mat som patienten är allergisk mot, rekommenderas även att patienten undviker ämnen som indirekt kan förvärra astman. I artikeln nämns sulfiter som är ett konserveringsmedel som ofta finns i vin, räkor, torkad frukt och inlagd mat.

Andra livsmedel som bör undvikas är sådana som ger gaser eftersom dessa kan resultera i sura uppstötningar eller sätta tryck på diafragman – vilket i sin tur kan ”dra åt bröstet” och på så sätt fungera som en astmatrigger.

Text Barbro Falk Foto Colourbox