Uppryckning av Fri från-märkning på gång

Det är viktigt att allergiker kan lita på märkningen av livsmedel. Varningsmärkningen ”kan innehålla spår av” är ofta missvisande och kan utgöra en fara vid svår allergi. Nu görs en översyn av den säkrare ”fri från”-märkningen, som ska garantera säkra livsmedel för allergiker.

I Malmö Chokladfabriks choklad finns varken nötter, soja eller gluten. Produktionslinjen är helt ren från dessa allergen. Ett mycket medvetet beslut, enligt företagets vd Jens Fylkner.

–Vi vill att alla ska kunna äta vår choklad. Förutom mjölk så har vi inga allergen i fabriken. Det här är inget vi kompromissar med. Många nötallergiker som inte har kunnat äta choklad på väldigt länge hör av sig till oss och berättar hur glada de är att de hittat en produkt som fungerar.

På förpackningarna står det att chokladen är tillverkad i en helt nötfri fabrik. Företaget har också börjat undersöka om de kan göra en anmälan till Livsmedelsverket om så kallad Fri från-märkning. För att kunna göra det krävs att uppgiften är relevant för den produktgruppen. Med det menas att andra, liknande produkter, brukar innehålla det man vill säga att produkten är fri från. När det gäller choklad och nötter är det inte kristallklart. Nötter är inte en naturlig ingrediens i choklad, men väldigt vanlig, så det borde vara rimligt att få använda ”fri från” i det här fallet, resonerar Jens Fylkner.

Garanterat nötfri müsli

Frebaco Kvarn, som ägs av Fazer, hanterar varken mandel, nötter eller jordnötter i sin produktionslinje och har därför kunnat märka sin müsli med ”fri från nötter”.

– Alla våra produkter är nötfria, men det är bara müslin vi kan märka med ”fri från” eftersom det är en produkt som det vanligtvis är nötter i. Vi har aldrig haft nötter i produktionen och vi säkerställer bakåt i kedjan att de råvaror vi köper in inte kontaminerats av nötter. Vi gör även ”nöttest” på alla inkommande råvaror och tar också löpande stickprover. Är vi det minsta tveksamma så åker vi till leverantören och gör revision, säger Staffan Pehrson som är produktchef på Frebaco Kvarn.

Ansvaret för att produkterna märks rätt ligger hos företagen. Många garderar sig och skriver ”kan innehålla spår av”, vilket är ett elände för allergiker som då måste välja bort många livsmedel som de egentligen kan äta. I dagsläget finns det inga gränsvärden för produkter som har den märkningen. Produkterna kan innehålla allt från höga halter till att vara helt fria från allergen. I en nordisk studie som gjordes 2015 kunde man till exempel påvisa mycket höga halter av mjölkprotein, jordnöt och hasselnöt i chokladprodukter som hade märkningen ”kan innehålla spår av”.

Nätverk jobbar för bättre märkning

Det finns många goda exempel på företag som har produktionslinjer som är helt rena från olika allergen, berättar Rikard Åsgård, ombudsman för matfrågor på Astma- och Allergiförbundet. Förbundet arbetar för att hitta lösningar som gör livet som matallergiker enklare och mindre riskfyllt.

– Det bästa är en helt ren produktionslinje, och att man kan skriva ”fri från” på produkten. Vi vill ha fler företag som tillverkar livsmedel garanterat fria från allergen, säger Rikard Åsgård.

Livsmedelsverket tänkte i samband med att den EU-lag som reglerar ”fri från”-anmälan upphörde 2016 dra tillbaka anmälningsförfarandet, men efter en uppvaktning av Astma- och Allergiförbundet beslöt myndigheten att behålla ett nationellt anmälningskrav.

– De ändrade sig, vilket är en seger för branschen och för personer med allergi och överkänslighet för mat. Nu kommer vi tillsammans med Svenska Celiakiförbundet, handeln, livsmedelsbranschen och Livsmedelsverket att göra en uppryckning av ”fri från”-märkning under året.

Stor efterfrågan på Fri från-märkning

Jens Fylkner på Malmö Chokladfabrik anser att vi i Sverige kommit längre när det gäller märkning av allergen än på andra håll.

– Ja, det finns en större medvetenhet och intresse här, men jag tror att efterfrågan kommer att öka även på andra marknader.

Fakta:
Det är företagaren som är ansvarig för att livsmedlen är säkra och korrekt märkta. Det gäller både företag som producerar egna produkter och företag som importerar produkter.
Att märka livsmedel med uppgift om ”fri från” är frivilligt men om man gör det så måste vissa krav uppfyllas, bland annat att uppgiften är relevant för livsmedlet och att livsmedlet är säkert för den som inte tål det som livsmedlet uppges vara fritt från.
Livsmedelsverket bedömer inte produkterna. Verkets bekräftelse till företaget av att anmälan tagits emot är alltså inte något ”godkännande” av produkten.
Läs mer om Fri från-märkning på livsmedelsverkets hemsida.
Källa: Livsmedelsverket

Text Susanne Rosén Foto Frebaco