Unga Allergiker fyller 15

Fredrik Busk är inte engagerad i Unga Allergiker för att han är allergisk. Hans utgångspunkt är alla människors rätt till ett gott liv.

Innan mötet med Fredrik Busk bestämmer jag mig för att inte prata om sjukdomar. Det visar sig vara ett onödigt beslut. Fredrik har inte astma och är inte det minsta allergisk. Det är däremot hans styvpappa, halvsyster, partner och flera kompisar inom Unga Allergiker (UA).
– En tjej i styrelsen har ett helt A4 med allergier vilket gör det jättesvårt att hitta ett bra och säkert lunchställe i närheten av vårt kansli på Västmannagatan mitt i Stockholm. När vi frågar om de använder solrosolja svarar många att de använder ”vanlig olja”. Få har en aning om att valet av olja i värsta fall kan vara skillnaden mellan liv och död.
Att Fredrik är en av nio personer i UA:s styrelse är egentligen en slump.
– I fjol frågade en kompis om jag ville jobba som ledare på föreningens sommarläger. Eftersom jag har varit ledare för flera buddistiska läger, sa jag ja.

Konverterade till buddist

Fredrik växte upp i Märsta strax norr om Stockholm och intresset för buddismen väcktes under ett av mellanstadiets obligatoriska studiebesök inom ämnet religion.
– Samma dag som klassens besök i ett buddisttempel gick jag tillbaka, pratade med en nunna och fick låna en bok om buddhistisk livsåskådning.
När han var 13 år konverterade han till buddist och numera präglas allt han gör av att ”jag blir lycklig på ett speciellt sätt när jag delar med mig”.
I dag är Fredrik 20 år och kampen för mänskliga rättigheter har blivit hans främsta drivkraft. Sedan gymnasiet arbetar han som volontär i templet och skolinformatör hos RFSL (Riksförbundet för HBT-personers rättigheter, homo-, bi- och transpersoner). Han är också nykterist och vegetarian.

Nya perspektiv

Oavsett sammanhang ifrågasätter Fredrik Busk invanda strukturer och värderingar. Som ledamot i styrelsen för Unga Allergiker har han ibland reserverat sig mot beslut eller bett om betänketid. Som adjungerad ledamot i Astma- och allergiförbundet har han mest observerat, men också bidragit med nya perspektiv i en del frågor. Ett sådant exempel var när man pratade om att nå elever i grundskola och gymnasiet och folk i arbetslivet, men glömde alla studerande mitt emellan.
– När jag påpekade det började alla anteckna. Det var en härlig känsla.

Alla ska ha kul

I år firar Unga Allergiker 15-årsjubileum. En grundbult i verksamheten är föreningens äventyrsläger som i somras lockade tjugo medlemmar till Undersåker utanför Åre.
– Vi vill att alla som åker på läger ska ha kul. Därför erbjuder vi varken Astmaskola eller Inhalatorkurser. Däremot pratade vi i somras en hel del om Säkert Sex, normer kring sexualitet och kön och om FN:s Barnkonvention. Men mest hade vi kul.

Öka förståelsen

Fredriks mål är att alla människor ska få möjlighet att själva ta makten över sina liv och att öka förståelsen för allergikers livsvillkor. Under sitt första år i UA:s styrelse har han bland annat tagit sig an både form och innehåll i Unga Allergikers eget nyhetsbrev S.N.O.R. Av bara farten blev det också en ny logotype, säger han och håller upp sin tygkasse.
Med ett år kvar i styrelsen har han inget emot att bli omvald för ännu en period.
– Jag vill jobba för ett vinterläger, vara med och arrangera föreningens nästa riksöverläggning nästa höst och arbeta med föreningens nya policydokument.
Frågan är om tiden räcker.
Om någon vecka börjar Fredrik en utbildning i Uppsala, vilket innebär en hel del resor till och från hemmet i Flemingsberg strax söder om Stockholm. Om allt går enligt planerna är han färdig begravningsentreprenör om ett år.

 

FAKTA

Unga Allergiker fyller 15 år
Unga Allergikers medlemmar är mellan 7 och 29 år. Kärnan i verksamhet är årliga läger som ska göra det möjligt för deltagarna att vara utan de begränsningar som ofta kan finnas hemma, i skolan och på fritiden. Läs mer om verksamheten på www.ungaallergiker.se. Där hittar du också föreningens medlemsblad S.N.O.R och kan se om det finns någon förening där du bor.

Text Birgita Klepke

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php