Unga Allergiker firar 20 år

Unga Allergikers nye ordförande, David Lindvall, är precis lika gammal som sin organisation. Hans födelsedag inföll faktiskt samma vecka som UA firade sitt 20-årsjubileum.

Trots sina unga år har David Lindvall en lång historia inom Unga Allergiker, UA. Han har suttit i styrelsen sedan 2008, när han var 13 år och ganska nybliven medlem. De två senaste mandatperioderna har han varit vice ordförande.
– Jag blev tipsad av en släkting, som jobbade på UA:s kansli. Jag har varit allergisk mot björk och gräs så länge jag kan minnas. Jag tyckte frågorna var viktiga och det kostade inget att gå med, tröskeln var inte så hög helt enkelt.

Viktig erfarenhet

Bland det första han deltog i av UA:s aktiviteter var ett läger. Minnet från det påverkar honom fortfarande.
–– Jag förstår hur viktigt det är med den gemenskap och glädje man kan uppleva på ett läger. Vi pratar inte så mycket om allergi på våra läger, men genom att man lär känna varandra, och genom de nya aktiviteter man får prova på, skapas en trygghet.
–– Det är nog viktigt både för föräldrar att våga släppa iväg barnen och ungdomarna och för barnen och ungdomarna själva att bli släppta. Det kan vara barn som aldrig ens sovit borta en natt som får ett helt annat självförtroende när de varit på läger.

Strategi

David är uppväxt på Gotland, men bor nu sedan några år i Stockholm. Det hörs inte ett spår av någon gotländsk dialekt, även om han säger att faller in lite i satsmelodin varje sommar när han åker tillbaka för att jobba på Gotlands Tidningars ledarredaktion.
Resten av året studerar han på Stockholms universitet. Han har läst genusvetenskap och är just nu inne på första terminen ekonomisk historia. Vad studierna ska leda till har han ingen riktig plan för.
Desto mer bestämda planer finns för vad han vill åstadkomma som ordförande i UA.
–– Vi har lagt upp en långsiktig strategi med fyra- och åttaårsmål. Att se till att de blir verklighet är det viktigaste. Ett av målen är att öka det lokala engagemanget runt om i landet. Att ge dem alla verktyg de behöver, ekonomiskt och med utbildningar till exempel. Vi har utbildning för alla som får förtroendeuppdrag i lokalföreningar.

Hjärtefråga

Politiskt är de viktigaste frågorna i strategin en tillgänglig skola och att arbeta för ett ökat ungdomsinflytande i samhället. Närmast väntar ett spännande skolprojekt tillsammans med SCUF, Svenska Celiakiungdomsförbundet.
Och så är lägren en hjärtefråga förstås.
– Det är det sista vi skulle sluta med om vi var tvungna att dra ned på verksamheten!
Nu verkar inte verksamheten vara hotad, det går bra för UA. Till skillnad från många ideella organisationer ökar medlemsantalet, just nu är de ungefär 1500 medlemmar. Målet för år 2018 är 2300 medlemmar och år 2022 ska antalet ha nått 4300.
– Man måste ha ambitiösa mål, säger David.

Unga Allergiker är en fristående organisation, med nära samarbete med Astma- och Allergiförbundet. Det är gratis att bli medlem, barn och unga mellan 6 och 29 år är välkomna. Besök webbsidan ungaallergiker.se för mer information.

Text Lena Granström