Tygblöjor hjälpte Julia bli av med eksem
En känslig bebishud kan irriteras av en för tät och fuktig blöja. Julias blöjeksem fick en oväntad lösning: Tygblöjor – som gjorde familjen uppmärksam på att hon kissat.
–Nuförtiden har hon dem bara på natten men jag vill inte sälja några om vi skulle få en till bebis. Då skulle jag definitivt använda dem igen, förklarar mamma Anna Järlefors.
När storasyster Isabell var i blöjåldern hade Anna inte ens reflekterat över alternativ. Troligen hade hon inte gjort det nu heller om det inte varit nödvändigt. Julias blöja läckte ofta och bara några månader gammal fick hon stora utslag på rumpan.
–Huden blev jätteröd och det blev stora sår som vätskade sig. Hon blev helt skinnflådd och fick svamp i såren. Det gjorde såklart jätteont.
Luftade och smorde
BVC gav råden att lufta rumpan och smörja med feta salvor. Anna luftade och smorde men utan resultat. Svampsalvorna fick visserligen bukt på svampen men eksemet kom snabbt tillbaka igen. Julias hud blev vardagens fokus och familjen testade sig igenom en stor del av butikernas blöjsortiment.
– Vi betade av många olika märken för att se om någon funkade bättre. Men det var ingen skillnad.
– Blöjeksem eller blöjdermatit – den medicinska termen – drabbar oftast bebisar i åldern 9- 12 månader och orsakas av flera samverkade faktorer. För att inte läcka måste blöjan sitta tätt men om miljön blir för tät och fuktig irriteras huden. Dessutom är urin ammoniakbildade och höjer hudens pH-värde. Den som har otur kan också få bakterier och jästsvamp i såren. Att lufta och smörja med en fet, skyddande kräm brukar hjälpa. Det är också viktigt med en luftspalt mellan blöjan och huden och därför kan det hjälpa att byta till en större blöjsort, förklarar Emma Johansson överläkare på Södersjukhusets hudmottagning.
– Nuförtiden är det mindre vanligt med irritativa eksem för att många blöjor är högabsorberande, har hög uppsugningsförmåga, och därmed irriteras huden mindre, fortsätter hon.
Om de allmänna råden inte hjälper är det dags att söka läkarhjälp. Utslagen skulle kunna ha andra förklaringar, såsom psoriasis eller zinkbrist.
– Kommer man till oss på sjukhuset kan vi ta hudprover för att utesluta annat. Har det blivit svamp kan man behöva behandla med en svamphämmande kräm och om det blivit bakterier i eksemet kan man behöva antibiotika, förklarar Emma Johansson.
Julias utslag fick en oväntad lösning. Anna hade rekommenderats att testa tygblöjor mot läckaget. Men först fick hon övertyga sin sambo att det inte var ohygieniskt.
– Avföringen skrapas så klart bort innan de läggs i tvättmaskinen och med engångsblöjor fick Julia ändå ofta bajs på kläderna som vi då tvättade. Dessutom är det både ekonomiskt och miljömässigt bättre.
De provade sig fram, det finns en djungel av tygblöjor, men att använda dem var inte alls så krångligt som Anna hade trott. För en heltidsanvändning behövs cirka 24 stycken och då tvättas de ungefär var tredje dag.
– Så det var inte så besvärligt. När vi var borta la vi använda blöjor i en pulpåse. Den andas men släpper inte igenom lukt eller fukt och så tog vi hem och tvättade dem, berättar Anna.
Fler byten
Läckaget upphörde. Utslagen minskade också. Troligen inte på grund av material eller passform utan för att Anna märkte när Julia kissade. Hon reagerade på att tyget blev fuktigt.
– Då kunde jag byta blöjan omedelbart så att hon slapp ha urin på huden.
I samma veva började de också introducera EC, babypottning. De lärde sig läsa Julias signaler och förstod när hon var nödig. Så från sex månaders ålder har hon i stort sätt bara bajsat på toaletten, berättar Anna.
– Det var så häftigt att det fungerade. Jag blev så imponerad över hur kompentent ett barn faktiskt är i tidig ålder.
Genom att gå på toaletten slapp Julia få de bakterierna på huden. För en bebis hud är känslig. Deras hornlager, hudens yttersta lager, är tunt och det gör att ämnen lättare tränger igenom på gott och ont. Salvor verkar ofta effektivt men det är samtidigt viktigt att känna till innehållet, inte minst om bebisen har allergier. Barn med allergiska problem tenderar att ha en känsligare hud, får lättare böjveckseksem och kan kräva extra omtanke.
– Vanliga feta salvor däremot lägger sig som en skyddande hinna utanpå huden och tränger inte in i kroppen. De skyddar huden mot irriterande ämnen, förklarar Emma Johansson.
En kontaktallergi kan uppstå där huden kommer i kontakt med ett allergent ämne. Emma Johansson har inte stött på bebisar med kontaktallergi mot blöjor men om den innehåller allergener finns det en risk och därför bör man vara uppmärksam på innehållet.
– Ibland kan det finnas ämnen som man inte förväntat sig i produkter, såsom parfym, inte minst utomlands. Förpreparerade tvättlappar kan innehålla både parfym och konserveringsmedel så om tvättlapparna inte är svalanmärkt så är det bättre att tvätta med tvål och vatten, säger hon.
Många delar
En blöja innehåller många olika delar och ämnen såsom fuktsamlande lager, plastflikar och tejp för att sluta tätt och hålla inne urin och avföring. Är den svalanmärkt har den klarat Astma- och allergiförbundets granskning och är fri från kända allergena kemikalier. Ett företag som ansöker om märkningen skickar in en innehållsdeklaration som granskas av förbundets expertråd.
Anders Boman är toxikolog och medlem i expertrådet. Han har hittills aldrig stött på en blöja med allergena ämnen och expertrådet har bra koll på de granskade blöjornas innehåll.
– De som inte granskats vet vi inget om men det skulle förmodligen sprida sig som en löpeld om barn fick allergier av dem, säger han.
Fina Minnen
Julias hudproblem dök upp under hela blöjperioden om huden blev fuktig men kunde hållas i schack genom toalettbesök och täta byten. Även om eksemen stökade till vardagen minns Anna tiden med värme och glädje för att hon lärde sig förstå Julias signaler. Den speciella kontakten och kommunikationen det skapade skulle hon inte vilja vara utan.