Tre koppar kaffe om dagen lindrar astma

Astmatiker bör unna sig minst tre koppar kaffe om dagen. Flera studier visar att en regelbunden konsumtion av kaffe kan mildra anfallen.

Kaffe är en älskad dryck av många i vårt land och ett måste på de flestas frukostbord. Vi behöver helt enkelt koffeinets uppiggande och stimulerande effekt för att få igång maskineriet.
Men koffein påverkar vår kropp på många sätt. En effekt som astmatiker kan dra nytta av är det vidgar luftvägarna. Fenomenet har varit känt länge och i Skottland har kaffe använts i minst 150 år för att behandla astma. Den franske författaren Marcel Proust, känd för sin romansvit ””På spaning efter den tid som flytt””, var astmatiker och han skriver att han som barn i slutet av 1800-talet ordinerades koffein för underlätta andningen.

Italien och USA

I vår tid har den gamla folktron bevisats vetenskapligt. Två stora studier från Italien och USA visar att en regelbunden konsumtion av tre eller flera koppar kaffe om dagen minskade både förekomsten av astma och lindrade anfallen. För de personer som drack i genomsnitt sex koppar kaffe om dagen förbättrades också den fysiska aktiviteten och andhämtningsfunktionen. Hur mycket koffein som ingick i varje kopp framgår inte.
På grund av koffeinets effekt rekommenderas personer som ska undersöka sin lungfunktion att undvika koffein i minst fyra timmar innan undersökningen för att den inte ska ge ett falskt positivt resultat.

Antioxidanter

Förutom koffein innehåller kaffe också höga halter av antioxidanter. Studier har visat att kaffe i måttliga mängder kan minska risken för flera olika typer av cancer, bland annat i tjocktarmen och i munhålan. Även risken för diabetes minskar med kaffe.
Men koffein kan ha en rakt motsatt effekt om det överkonsumeras. Förutom att det kan göra oss stressade och rastlösa ökar exempelvis ökar risken för cancer i urinblåsan.
De europeiska hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar därför att det dagliga intaget inte bör överstiga 300 milligram koffein. En kopp starkt svenskt kaffe innehåller cirka 120 milligram koffein.

Text Set Mattsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php