Träna riskfritt

Träning är bra för hälsan, men det finns en del fällor att undvika för dig med allergi.

Pumpa på med protein

Satsar du på att bygga muskler kanske du vill fylla på med extra protein. Ett av de vanligaste tillskotten är vassleprotein, men det passar inte dig som är allergisk mot mjölkprotein eller är laktosintolerant. Som tur är finns alternativ, till exempel ägg- och sojaprotein. Växtprotein som ris och hampa är fria från mjölk, gluten, ägg och soja. Vassleproteinisolat och –hydrolysat är låglaktosprodukter, men undvik sorter där isolat och hydrolysat är blandade, då laktoshalten är högre.

Dolda nickelfällor på gym

Om du som tränar på gym får eksem i handflatorna kan det vara tecken på nickelallergi. En del gymredskap har nämligen visat sig avge nickel, något man kanske inte tänker på. Att det kan gå upp till flera dagar mellan exponering och symtom gör det svårt att koppla ihop orsak och verkan. Ett sätt att skydda sig är att använda handskar.

Yoga utan latex

Yogamattor finns i en uppsjö olika material och utföranden. Är du latexallergiker ska du förstås undvika dem som är helt tillverkade av naturgummi. Var också uppmärksam på att latex kan finnas som inslag i andra mattor, till exempel som ett lager i ullmattor och tillsammans med andra naturmaterial som jute och bomull.

Textilfärgen kan ge eksem

Träningskläder är ofta av mörka syntetmaterial, det allra värsta för dig som är allergisk mot textilfärger. Att flest reagerar just på färgämnen i syntetmaterial beror på att de inte binds lika hårt till fibrerna som de färger som används till naturmaterial. Det gör att ämnen hela tiden lossnar lite ifrån tyget. Den som en gång färgat sitt hår svart med parafenylendiamin kan reagera kraftigt mot textilfärgämnen senare i livet. Samma svarta färgämne används även i så kallade turisttatueringar. Textilfärg ingår numera i basserien av det som testas på hudkliniker.

Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php