Tips för barns giftfria vardag

Kampanjen Ekokids uppmanar konsumenter att göra smarta, hållbara val för barnen och miljön.

Föreningen Medveten Konsumtion har lanserat kampanjen Ekokids. Kampanjens syfte är att sprida information som får fler att göra medvetna och hållbara val för barn, det kan handla om allt från giftfria leksaker till ekologisk mat.
–– Ju mer medvetna vi blir om hur våra barn påverkas av det vi konsumerar till dem desto viktigare blir våra val. Barn är extra känsliga och mottagliga för kemikalier och det är därför vi väljer att fokusera på dem, säger Maria Åkerstedt på Medveten Konsumtion.
Ekokids är en digital kampanj som uppmanar till en gift- och kemikaliefri barndom genom att göra smarta, medvetna och hållbara val för barn och miljö. Målet är att lyfta de här frågorna så att fler reflekterar över dem och börjar utnyttja sin makt som konsumenter.
–– Vi vill att alla ska vara med och tipsa och dela med sig om hur de bär sig åt för att göra smarta val för sina barn, säger Maria Åkerstedt.
Tre snabba tips från Ekokids:
1) Ät och drick fritt från bekämpningsmedel. Välj mat från ekologiska odlingar så långt det är möjligt.
2) Undvik leksaker äldre än 10 år, framför allt de i mjukplast, lämna dem till återvinningsstationen – de kan innehålla ftalater.
3) Använd helst inte våtservetter som kan innehålla onödiga kemikalier och allergiframkallande medel, använd istället tvättlapp och vatten.